Ve Vietnamu pacientovi odstranili velkou část metrákového nádoru

Hanoj - Lékaři v Ho Či Minově Městě na jihu Vietnamu zahájili dnes ráno náročnou operaci, při níž 31letému Nguyenovi Duyovi Haiovi odstranili velkou část 90kilogramového nádoru na pravé noze. Šance na úspěch zákroku byly padesátiprocentní. Operace vyjde na 12 tisíc dolarů, na něž se složili místní dárci. Operace trvala přes 10 hodin. Zákrok ve francouzsko-vietnamské nemocnici prováděl s pomocí šesti vietnamských zdravotníků americký lékař McKay McKinnon, který má s podobnými případy zkušenosti.

Bratr pacienta Nguyen Duy Sang upozornil, že lékaři dnes odoperovali zatím jen tři čtvrtiny nádoru. „Jedná se o velmi náročný chirurgický zákrok, který s sebou nese vážná rizika. Šance na úspěch jsou zhruba poloviční,“ prohlásil před operací ředitel nemocnice Gérard Desvignes.

Nezhoubný nádor se u pacienta vyvíjel už od narození a ve čtyřech letech věku již měl Hai pravou nohu viditelně větší než levou. Lékaři později zjistili, že trpí neurofibromatózou typu 1, což je genetická porucha působící nekontrolovaný růst nervových buněk.

První operaci Hai absolvoval ve 14 letech. V 17 letech mu byla noha pod kolenem amputována, ale nádor rostl dál, až dosáhl v průměru jednoho metru. Hai se nemohl pohybovat a spát musel vsedě. Od loňského července pobýval v nemocnici v Ho Či Minově Městě.