V západní Evropě řádil orkán Andrea

Berlín - Evropu dnes potrápilo počasí. V Belgii úřady evakuovaly kvůli obavám ze záplav některé pobřežní oblasti. Bouře si tu vyžádala jeden lidský život. V nizozemském Rotterdamu omezilo špatné počasí provoz přístavu a ve Francii vítr poničil elektrické stožáry. V noci se orkán Andrea přehnal přes Německo, kde způsobil i smrtelnou nehodu. Vítr tam dosahoval rychlosti až 170 kilometrů za hodinu. Nejhůře postižené je Bavorsko, kde vítr odnesl střechu supermarketu nebo velkoobchodu s nábytkem. Nikdo přitom nebyl zraněn, ale policie musela kvůli poletujícím částem plechové střechy uzavřít dálnici A3 v obou směrech mezi Norimberkem a Pasovem.

Ve Frankfurtu nad Mohanem úřady kvůli obavám z padajících větví a stromů zrušily všechny dnešní pohřby. Hřbitovy uzavřelo město Bad Homburg. Do horských oblastí Německa má Andrea přinést i několik desítek centimetrů sněhu. Úřady proto v některých regionech zvýšily varování před lavinami na třetí z pěti stupňů. Stejný stupeň varování platí také v rakouských spolkových zemích Vorarlbersko, Tyrolsko, Salcbursko a Štýrsko. V některých horských místech dosáhl stupeň varování dokonce čtyřky.
   
Na Slovensku dnes sníh zkomplikoval dopravu hlavně v horských oblastech okresů Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. V regionu Nízkých Tater bylo kvůli závějím nebo haváriím uzavřeno několik silnic, kamionová doprava jen s obtížemi projížděla horskými průsmyky. Podle silničářů byla dnes situace kritická na území celého Banskobystrického kraje. Ve Spišské Nové Vsi utrhl vichr kus střechy místního Spišského divadla.

Hasiči likvidovali polomy na silnicích u Košic, ve Snině spadl vzrostlý strom na dům s hostincem. Ke zranění osob zatím naštěstí nedošlo. Nejdramatičtější situace je podle meteorologů na hřebenech Vysokých Tater, kde síla větru dnes dosahovala rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Na celém severu Slovenska platí nejvyšší výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu. Některé horské hraniční přechody byly pro dopravu uzavřené.

Při prudké bouři dnes v Roosdaalu nedaleko Bruselu zemřel 64letý muž, na něhož se vyvrátila zhruba pět metrů vysoká vrata, informovala agentura Belga. Z celé Belgie, jíž se přehnal vítr o rychlosti přesahující 100 kilometrů za hodinu, kromě toho bylo hlášeno několik zraněných. 
Vítr v Belgii strhával střechy z domů a vyvracel stromy. Některé zaplavené silnice byly nesjízdné. Rychlovlaky Thalys z Nizozemska do Bruselu nabíraly až hodinová zpoždění.

Bouře v Německu
Zdroj: ČT24

Na severozápadě Nizozemska byla podle agentury AFP evakuována asi stovka lidí a také stovka hospodářských zvířat z 60 domů včetně několika farem kvůli hrozbě protržení hráze. Okolí obce Tolbert postihly záplavy, zatopeny byly dvě stovky hektarů půdy. Hasiči pomáhají posilovat hráz, policie v oblasti odklání dopravu. Vichřice částečně omezila dopravu na mezinárodním letišti v Amsterodamu a zablokovala provoz rotterdamského přístavu. Jedenáct lodí muselo kvůli silnému větru dosahujícímu místy rychlosti 90 až 110 kilometrů za hodinu odložit odjezd a dvě příjezd.

Rovněž ve Francii bouře způsobila hmotné škody. Hlavně na severu země strhávala střechy a elektrická vedení. Vyvrácený strom u dálnice A1 z Lille do Paříže způsobil nehodu dvou nákladních vozů. Zimní bouře pokračovaly ve Velké Británii. Ve Skotsku se od úterý ocitlo
16 tisíc domácností bez proudu. Dnes ráno byly v Británii zraněni čtyři lidé v autech a vlacích, které havarovaly v důsledku vyvrácených stromů. Provoz na některých mostech a přívozech v ostrovní zemi musel být přerušen.    

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod