Uzavření Perského zálivu vyvolá ostrou mezinárodní odezvu

Londýn - Británie varovala Írán před jakýmkoli pokusem o uzavření Perského zálivu, kterým prochází 40 procent vyvážené světové ropy. Podle britského ministra obrany Philipa Hammonda by byl nelegální a neúspěšný. Vyvolal by zároveň ostrou mezinárodní odezvu. Informovala o tom dnes agentura AP.

Hammond, který konzultoval situaci ve Washingtonu se svým americkým kolegou Leonem Panettou, nepohrozil přímo ozbrojeným zásahem, upozornil nicméně, že v oblasti Hormuzského průlivu budou dohlížet nad provozem ropných tankerů britské a americké námořní síly. „Je v zájmu nás všech, aby všechny tepny mezinárodního obchodu zůstaly volné, otevřené a průjezdné,“ podotkl Hammond s tím, že klíčová pro zajištění tohoto cíle v případě Perského zálivu je přítomnost spojeneckých námořních sil v oblasti. Podle Hammonda by narušení přepravy ropy Hormuzským průlivem ohrozilo regionální a globální ekonomický růst.

Různí íránští představitelé v uplynulých dnech upozorňovali, že Teherán uzavře Hormuzský průliv, pokud budou uvaleny sankce na export této suroviny z Íránu. Spojené státy, které sankce iniciují, vzkázaly Íránu, že uzavření této klíčové mořské cesty nebudou tolerovat. Země Evropské unie se údajně ve středu v zásadě dohodly na tom, že se k sankcím připojí.

Íránský prezident
Zdroj: ČT24

Zablokování obchodu s ropou může být pro Teherán těžkou ranou, protože jen země EU jsou po Číně největším dovozcem íránské ropy a odebírají téměř pětinu jeho exportu. Export ropy tvoří asi 60 až 80 procent příjmů do íránského rozpočtu. Už nyní vyhnaly sankce Západu ceny potravin v Iránu prudce vzhůru a íránská měna rial za minulý měsíc ztratila vůči americkému dolaru 40 procent své hodnoty.