Nejvyšší most na světě stojí v Mexiku

Ciudad de Mexico - Mexický prezident slavnostně otevřel Baluarte, tedy nejvyšší most na světě. Přemosťuje údolí v pohoří Sierra Madre Occidental ve výšce 402,57 metru (výška mostovky nad nejnižším bodem terénu) a je součástí dálnice, která vede jedním z nejtěžších terénů Mexika. Stavba trvala bez měsíce čtyři roky. Most leží na západě Mexika. Nejvyšším mostem podle výšky mostní konstrukce (343 metrů) je stále viadukt Millau ve Francii.

Baluarte má být symbolem prosperity a úspěchů Mexika v posledním roce vlády prezidenta Calderóna. Stavba od roku 2008 spolykala stovky milionů dolarů. Kilometr a 124 metrů dlouhý most překlenul údolí v pohoří Siera Madre Occidental. Spojil dosud oddělené části státu Sinaloa.

Felipe Calderón, mexický prezident: 

„Tohle je jedna z nejpůsobivějších staveb světa, klíčový projekt, který spojuje obyvatele severu Mexika jako nic v minulosti.“

Mexiko si zapsalo bod do Guinessovy knihy rekordů

Mexický prezident neopomněl úspěch podtrhnout oficiálním potvrzením Guinnessova světa rekordů, že tento most je skutečně tím nejvyšším na světě. Přítomni byli také zástupci Guinnessovy knihy rekordů, aby mu předali uznání o mimořádnosti technického díla.

Otevření mostu je součástí akcí, jimiž si Mexiko připomíná 200. výročí získání nezávislosti na Španělsku. Doprava na něm bude zahájena později a úřady očekávají, že tato nová trasa oživí cestovní ruch i obchodní výměnu v oblasti.   

Dálnice mezi Mazatlánem na pacifickém pobřeží a vnitrozemským Durangem nahradí pověstnou nebezpečnou silnici klikatící se horským terénem pohoří Sierra Madre Occidental nazývanou Ďáblova páteř. Kromě mostu Baluarte bude na trati dalších osm mostů o výšce přesahující 300 metrů a dále pak 60 tunelů. Cesta mezi Mazatlánem a Durangem by se měla zkrátit o šest hodin. Dálnice má být postupně dobudována a propojí nakonec obě pobřeží Mexika.

V Mexiku otevřeli nejvyšší most na světě (zdroj: ČT24)