Británie zatím sankce vůči Barmě nezruší

Neipyijto - Dnešek je druhým dnem historické návštěvy britského ministra zahraničí v Barmě. William Hague se už sešel s opoziční političkou Su Ťij a vzkázal vládě, že musí dál pokračovat v reformách, které povedou k politické svobodě. Británie ale považuje za předčasné zrušení sankcí vůči Barmě. Vysoký představitel Británie do Barmy zamířil po víc než padesáti letech. Do Barmy příští týden odletí na oddělené návštěvy i dva američtí diplomaté a jeden poslanec. Oznámila to dnes agentura AP. V prosinci Barmu navštívila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a USA nabídly Barmě zlepšení vztahů za zlepšení situace na poli lidských práv.

Hague, který je prvním šéfem britské diplomacie na oficiální návštěvě Barmy od roku 1955, uvedl, že reformy přijaté vládou prezidenta Thein Seina vzbuzují naděje na brzký nástup demokracie v této asijské zemi. Zároveň je však podle něj nutné, aby zahraniční stoupenci demokracie nepolevovali v tlaku na barmský režim, dokud nebude reformní proces dokončen. 

Podmínkou k odvolání sankcí je podle Haguea především propuštění stovek politických vězňů, dále pak ukončení porušování lidských práv ze strany barmské armády, snaha vyřešit etnické konflikty a uspořádání svobodných a spravedlivých voleb. Na tom se ministr shodl se Su Ťij, se kterou se sešel již ve čtvrtek večer a znovu dnes dopoledne.

William Hague a Su Ťij
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zrušení amerických sankcí je hudbou budoucnosti

Ačkoli se dle AP nedá v blízké době čekat zrušení amerických sankcí, USA by mohly pokrok ocenit vysláním velvyslance. Teď Spojené státy v Barmě zastupuje chargé d˙affaires. 
V pondělí by měl do Barmy přicestovat zvláštní zmocněnec Derek Mitchell, aby jednal jednak v Rangúnu, ale také v metropoli Neipyijtu. S Mitchellem do Barmy zamíří vyslanec ministerstva zahraničí Luis CdeBaca, který má s režimem hovořit o případech nucené práce a nabírání dětí do armády. 

Jako první poslanec po deseti letech se pak ve čtvrtek vydá do Barmy zástupce Sněmovny reprezentantů, demokrat Joseph Crowley. Ten se sejde se Su Ťij, zástupci vlády a také etnických menšin.

Crowley byl jedním z těch, kdo prosadili v roce 2008 zpřísnění sankcí proti Barmě, a nechce, aby byla jeho nynější cesta považovaná za signál ochoty sankce zmírnit. „Před Barmou je dlouhá cesta, některé náznaky jsou povzbudivé, ale než se budeme moci vyjádřit k nějaké změně amerického zákona, musíme vidět další pokrok,“ řekl. 

Po Crowleym by pak v lednu měli do Barmy odcestovat senátoři John McCain a Joe Lieberman. Právě nyní je v Barmě šéf britské diplomacie William Hague.

Telefonát Jana Jůna (zdroj: ČT24)
Vydáno pod