Breivikovy útoky v norském Oslu předpovídal telefonát

Oslo - Zhruba čtyři měsíce před útoky norského pravicového radikála Anderse Behringa Breivika, který 22. července 2011 zabil při pumovém atentátu a následné střelbě 77 lidí, obdržela norská vláda výhrůžný telefonát. Volající v něm hovořil o jistém manifestu a o chystané palbě do členů mládežnického křídla sociálních demokratů. Varování ale nebylo předáno policii. Obsah výhrůžky byl poznamenán na papírek i se jménem a číslem volajícího, nyní už ale není k dispozici. Informovala o tom dnes norská rozhlasová a televizní stanice NRK.

Norský deník Aftenposten dnes napsal ještě o dalším telefonátu z přelomu května a června roku 2010, v němž se Breivik, vystupující pod svým jménem jako novinář, obrátil na ministerstvo státní správy a reformy, které má na starosti mimo jiné finanční podporu norských politických uskupení, a žádal seznamy členů mládežnických stran. Jeho přání ale nebylo vyhověno. Úřad ani žádné takové seznamy nemá k dispozici, disponuje pouze údaji o počtu členů mládežnických odboček.

Také muž, který volal v březnu loňského roku do ústředny ve vládním komplexu, mohl být Breivik. Volající mluvil prý stejně jako zmíněný terorista dialektem regionu Östlandet (východ země). Naznačil existenci „manifestu“, který Breivik v rozsahu 1 500 stran skutečně těsně před atentáty zveřejnil a v němž popsal své protiislámské názory. Volající předpovídal také masakr mladých sociálních demokratů, k němuž 22. července doopravdy došlo na jejich letním táboře na ostrově Utöya, Breivik zde postřílel 69 osob.

Anders Breivik
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Muž pak rovněž spílal vládě, premiérovi Jensi Stoltenbergovi a někdejší ministerské předsedkyni Gro Harlem Brundtlandové. Operátorka sedící v březnu v budově, kterou 22. července silně poničil výbuch bomby nastražené v automobilu u vládních úřadů v centru norské metropole, považovala hovor za tak neobvyklý a znepokojující, že o něm písemně informovala své nadřízené. Ve svém vzkazu uvedla jméno volajícího, jeho telefonní číslo, povahu hrozby a datum.

Telefonát Yngwara Brenny (zdroj: ČT24)

K policii se ale varování nedostalo. „Telefonát nebyl považován za konkrétní hrozbu, ale spíš za zmatenou, nesouvislou konverzaci,“ řekla dnes agentuře AFP zaměstnankyně vlády Margot Vaagdalová. „Po atentátech jsme dospěli k názoru, že obsah telefonátu by mohl být pro tento incident závažný, a zpravili jsme o něm policii,“ dodala. Dvaatřicetiletý Breivik již dříve přiznal, že své teroristické útoky připravoval několik let. V současnosti čeká ve vazbě na zahájení procesu, které je plánováno na 16. dubna.

Anders Breivik
Zdroj: ČT24