Soud řeší další jizvu na pověsti americké armády

San Diego – Americký vojenský soud řeší jeden z největších masakrů iráckých civilistů. Ze zabití 24 nevinných lidí v Hadíse se zpovídá velitel razie Frank Wuterich. Je posledním členem jednotky, kterého mohou úřady za krveprolití  potrestat. Zásah z roku 2005 významně pošramotil pověst americké armády.

„Těším se, že projednání případu pomůže všem pochopit, co přesně se ten den stalo a proč jsem nevinný,“ říká Wuterich. Brání se tím, že Iráčani na jeho hlídku v Hadíse zaútočili a zabili jednoho vojáka. Proto svým mužům nařídil, aby vtrhli do okolních domů a neváhali rovnou střílet. Jenže zásah skončil smrtí zcela nevinných civilistů a hledané zbraně se nenašly. Podle žalobce velitel jednal nepřiměřeně a úmyslně zabíjel. Přinést nezpochybnitelné důkazy ale bude pro žalobu mnohem obtížnější, protože po šesti letech se paměť svědků vytrácí.

Útok v Hadíse představoval po ponižování vězňů v Abú Ghrajbu druhý obrovský šrám na pověsti americké armády. Skandál ještě zhoršil postavení Američanů mezi Iráčany a přiživil kritiku neoblíbeného iráckého tažení. Pentagon se také nevyhnul podezření, že se chybu snažil utajit a pravdu zveřejnil až několik měsíců poté. Americké úřady se zatím klonily spíš na stranu vojáků: sedm z osmi vyšetřovaných skončilo bez trestu.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)