V půlce ledna spadnou na Zemi trosky ruské sondy

Moskva - Až třicet kusů trosek o celkové váze 200 kilogramů by podle ruských expertů mohlo v příštích dnech narazit do zemského povrchu při pádu meziplanetární sondy Fobos-Grunt, kterou po neúspěchu mise k Marsu čeká neslavný zánik. Raketa se stanicí odstartovala z Bajkonuru počátkem listopadu, ale po úspěšném startu sonda nezareagovala na pokyny zamířit dál do meziplanetárního prostoru.

Podle ruské agentury Roskosmos prakticky nejsou známy případy, kdy by pád částí kosmických aparátů na Zemi způsobil zranění či větší škody. Přesto experti chování sondy kroužící bez cíle kolem Země pečlivě sledují. Časové „okno“ dopadu začíná podle Roskosmosu 10. ledna a končí 21. ledna s tím, že nejpravděpodobnější datum zániku leží uprostřed - je jím neděle 15. ledna.

Jedovaté palivo Fobosu podle ujištění odborníků ještě před dopadem trosek exploduje a shoří ve výšce asi 100 kilometrů nad Zemí. Jeden z přístrojů sondy obsahuje mikroskopické množství radioaktivního izotopu kobaltu 57, který má ale malý poločas rozpadu a nepředstavuje údajně žádné nebezpečí.

Podle odhadu amerických expertů by trosky mohly dopadnout v nehostinné pouštní oblasti na jihozápadě Afghánistánu. Ruští odborníci ale tvrdí, že seriózně určit místo dopadu bude možné až 24 hodin před zánikem.