Největší jihoafrická strana se potýká s korupcí

Kapské Město - V Jihoafrické republice začínají oslavy stého výročí založení Afrického národního kongresu (ANC). Ze zakázaného levicového hnutí bojujícího za práva černošského obyvatelstva se během té doby stala politická síla, která pod vedením Nelsona Mandely vyvedla zemi z apartheidu. Od pádu vlády bílé menšiny v roce 1994 vyhrála strana každé volby. Stále víc se ale potýká s korupčními skandály a spory uvnitř strany.

Statisíce lidí a desítky hlav afrických států se sjíždějí do Jihoafrické republiky. Velkolepá akce v Bloemfonteinu zahajuje oslavy, které potrvají celý rok. Jihoafričané si během nich připomenou období represí a upírání lidských práv černošskému obyvatelstvu i následný pád apartheidu. Historické vítězství Afrického národního kongresu bude ale pro mnoho z nich poslední pozitivní vzpomínkou.

Subret Matshiqi, jihoafrický politolog:

„Na jedné straně zavládne veselí z toho, co národní kongres dokázal. Na druhé tu ale je nádech zklamání z některých jeho selhání, zejména v souvislosti se sociální a ekonomickou situací mnoha lidí, kteří jej podporují, ale žijí v podmínkách, které nepříjemně připomínají období apartheidu.“

JAR
Zdroj: ČT24

Problémy JAR? Nezaměstnanost a korupce

V největší africké ekonomice je bez práce třetina lidí. Mezi mladými lidmi je nezaměstnanost 70procentní a polovina populace dosáhne na pouhých osm procent průměrné mzdy. Africký národní kongres navíc s koncem apartheidu přišel o společného nepřítele a na povrch začaly vyplouvat vnitřní ideologické spory. „Myslím, že se kongres vyvinul v jinou platformu pro rozdílné ideologie a lidi s různou agendou. A to je velká škoda. Základní hodnoty, které reprezentuje, se tu ale přesto stále pozitivně drží,“ míní dlouholetá aktivistka a členka ANC Amina Cachaliová.

ANC slaví sto let od založení (zdroj: ČT24)

Od doby, kdy se Nelson Mandela stal prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky, uplynulo téměř 20 let. Africký národní kongres zmítaný korupčními skandály a soupeřením jednotlivých frakcí podle odborníků nemůže stále žít z minulosti a je tak otázkou, jestli bude - jak říká současný prezident Jacob Zuma - vládnout zemi až do příchodu Ježíše.