Tymošenko prchl kvůli záchraně pověsti, s ženou prý nežil

Moskva - Osobní klid a jistota právního postavení je pro Oleksandra Tymošenka důležitější než hry, které rozehrála jeho formální žena, s níž údajně již dlouho nežil a spojovaly je pouze obchodní styky. Tymošenkův útěk proto nikoho nepřekvapil. Napsal to dnes ruský zpravodajský server Lenta.ru v komentáři k rozhodnutí českých úřadů poskytnout politický azyl Oleksandru Tymošenkovi, manželu vězněné ukrajinské expremiérky. Ukrajinská justice prý nemá vůči Tymošenkovi žádné výhrady. Vězeňská služba dnes oznámila, že Tymošenkovou vyšetřili lékaři na jedné z klinik ve východoukrajinském Charkově, kde se nyní významná představitelka opozice nachází. Její stav je prý uspokojivý. Sama vězněná expremiérka informaci prostřednictvím své mluvčí popřela.

Pokud se podle serveru výhrady vůči Tymošenkovi přece jen objeví, pak jen proto, aby Kyjev veřejnosti ukázal zločinnou podstatu celé rodiny Tymošenkových, ne proto, aby Tymošenka potrestal. Kdyby se ukrajinská spravedlnost podívala pořádně, leccos by snadno na Oleksandra Tymošenka našla.

Nynější rozruch kolem Tymošenka je vůbec prvním projevem zájmu médií o jeho osobu. Manžel Julije Vladimirovny Tymošenkové se donedávna na veřejnosti prakticky neobjevoval, a to ani ve společnosti své polovičky. Neposkytoval žádné rozhovory a neúčastnil se politických akcí. Sama Tymošenková prohlašovala, že její muž je „ztělesněná trpělivost“. Bere ji takovou, jaká je, a sám si v klidu buduje svůj vlastní byznys. Žijí prý přitom jako dvě holubičky.

Julija Tymošenková u soudu
Zdroj: Efrem Lukatsky/AP Photo

Manželé spolu prý nežili

Povážlivý distanc, který tento pár v očích veřejnosti rozděluje, ale vyvolal nemálo pověstí o tom, že Tymošenkovi spolu dávno nežijí a spojují je jen společné obchodní projekty.

Oleksandr Tymošenko nyní zřejmě dostal varovný signál nebo logicky usoudil, že dávné problémy jeho manželky by mohly zasáhnout i jeho samého. Ředitel Ústavu politických analýz a mezinárodních výzkumů Sergej Tolstov soudí, že pro Tymošenka je osobní klid a jistota vlastního právního stavu důležitější než hry, které rozehrává jeho formální manželka, napsala Lenta.ru.

Julija Tymošenková zdraví své příznivce z vězení
Zdroj: ČTK/AP/Tymoshenko Press Service

Nové vyšetření nic neodhalilo

Podle ukrajinských úřadů se návštěva kliniky uskutečnila na žádost Tymošenkové, která dnes absolvovala vyšetření magnetickou rezonancí a počítačovou tomografií a rovněž rozbor krve. Výsledky potvrdily předchozí závěry lékařské komise a neodhalily onemocnění, které by vyžadovalo novou léčbu, píše se v tiskové zprávě vězeňské služby. Zároveň se v ní uvádí, že „nynější zdravotní stav Tymošenkové je uspokojivý…, krevní obraz je v normě“.

„K žádnému lékařskému vyšetření nedošlo,“ řekla však novinářům mluvčí Tymošenkové Marina Soroková. „Tymošenková nebude nikdy souhlasit s tím, aby na ní prováděli experimenty lékaři zcela závislí na nynějším režimu,“ dodala s tím, že bývalá premiérka je připravena přijmout návrh na lékařské ošetření ze zahraničí. V ukrajinském tisku se dnes objevila informace, že lékařskou prohlídku nabízejí Tymošenkové zdravotníci z Kanady.

Tymošenková byla loni v říjnu odsouzena k sedmi letům vězení za škody, které prý státu způsobila podpisem údajně nevýhodné smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu. Po zamítnutém odvolání ji koncem minulého týdne vězeňská služba přemístila z Kyjeva do Kačanivské ženské věznice v Charkově. Jednapadesátiletá politička, která je vězněna od loňského srpna, si trvale stěžuje mimo jiné na silné bolesti páteře.