Mušaraf se chce vrátit, čekají ho ale pouta

Islámábád - Bývalý pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, na kterého byl loni v únoru vydán zatykač v souvislosti s vyšetřováním vraždy expremiérky Bénazír Bhuttové, bude zadržen, pokud se vrátí do země. Prohlásil to v sobotu státní zástupce, když Mušaraf krátce předtím pákistánské zpravodajské stanici sdělil, že koncem tohoto měsíce hodlá přijet do Pákistánu, aby se připravil na účast v parlamentních volbách.

Mušaraf žije od své rezignace v roce 2008 v Londýně a v Dubaji. Z čela země odešel na nátlak vlády vedené právě stranou Bhuttové.

Bénazír Bhuttová, která byla v 90. letech dvakrát pákistánskou premiérkou, byla zavražděna 27. prosince 2007 na předvolebním mítinku v Rávalpindí, jen několik týdnů poté, co se vrátila z dobrovolného exilu. Bhuttová byla manželkou prezidenta Ásifa Alího Zardárího, který zvítězil ve volbách v roce 2008 a dodnes je šéfem státu.

Bhuttová s Mušarafem
Zdroj: ČT24/ISIFA

Mušaraf v Londýně založil novou stranu a chtěl by se s ní účastnit parlamentních voleb plánovaných na rok 2013, které by se ale mohly konat již letos, napsala agentura AP.

Podle Mušarafova mluvčího je zatykač z února neplatný. „Předložili jsme svůj nesouhlas se zatykačem soudu,“ prohlásil. Dodal, že Mušaraf oznámí datum svého návratu příští týden.

Vydáno pod