Američané v Bagramu mučili vězně, tvrdí Afghánci

Bagram - Afghánistán obviňuje Spojené státy z týrání vězňů v největší káznici v Bagramu. Muži, které americké jednotky poslali za mříže pro údajnou spolupráci s Tálibánem nebo al- Káidou, si stěžují na ponižování, mučení, zimu i omezený přístup k právníkům. Z tří tisíc vězňů byla přitom podle afghánské vyšetřovací komise formálně obviněna jen desetina.

Zjištění přichází pár dní poté, co prezident Hamid Karzáí vyzval, aby zařízení na letecké základně Bagram byla předána do měsíce pod afghánskou správu. Tento krok překvapil USA, které spolupracují s Afghánci na postupném předání moci více než dva roky.

Spojené státy tvrdí, že budou obvinění zkoumat. „Bereme vážně a prozkoumáme všechna obvinění z mučení zatčených,“ konstatoval mluvčí americké ambasády v afghánském hlavním městě Kábul.

Vězni v Bagramu
Zdroj: ČT24

V čele komise vyšetřující zneužití obvinění stojí Gul Rahman Qazi, který řekl, že vězni si stěžovali na ponižování, včetně bití, nepříjemné osobní prohlídky a vystavení extrémnímu chladu.

Gul Rahman Qazi, šéf vyšetřující komise:

„Během naší návštěvy v Bagramu někteří z vězňů mluvili o pochybení a někteří obviňovali USA, že byli mučeni.“

Qazi citoval případ jednasedmdesátiletého Abdula Jabara, který tvrdí, že byl držen v tmavé místnosti a po mučení ztratil zub. „Nejsou žádné důkazy o mučení vězňů na tělech, ale ti lidé tvrdili, že byli mučeni,“ řekl Qazi.

Vězení v Bagramu se nachází v jedné z největších vojenských základen NATO a má tři tisíce vězňů, včetně osob podezřelých z terorismu.

Vydáno pod