Přívaly sněhu odřízly od světa tři rakouská střediska

Vídeň - Západ Rakouska i dnes trápí mohutné přívaly sněhu, které opět uzavřely některé horské silnice a odřízly od světa nejméně tři oblíbená lyžařská střediska. Silnice vedoucí k městečku Galtür a nedalekému Ischglu jsou kvůli lavinovému nebezpečí uzavřené, stejná situace je ve středisku Gargellen. Uzavírky platí i v mnoha dalších méně frekventovaných horských údolích a mimo provoz je nadále železniční spojnice mezi Rakouskem a Švýcarskem. V Tyrolsku byl vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále.

Úřady upozornily, že silnice do horských středisek Ischgl a Galtür budou preventivně uzavřené celý dnešní den. Na rozdíl od soboty ale uzavírky nezpůsobily velký dopravní chaos, protože většina lidí své dovolené začíná a končí v sobotu a neděle bývají klidnější. Po poledni byla uzavřena i silnice do městečka Gargellen ve Vorarlbersku - neprůjezdná bude nejméně do pondělního rána, potvrdil agentuře APA Christian Thöny z lavinové komise.

V nejzápadnější rakouské spolkové zemi Vorarlbersku od čtvrtka přibylo až 120 centimetrů sněhu, za posledních 24 hodin to bylo asi 20 až 40 centimetrů, napsal s odvoláním na meteorologickou službu deník Die Presse. V sobotu se kvůli sněhu uzavřely cesty do místních středisek Lech, Zürs, Stuben, Warth a Gargellen a také dnes byly na mnoha komunikacích v horských údolích problémy. V Tyrolsku závěje působí potíže v dodávkách energie, protože sníh poškodil vedení. Dnes kolem poledne bylo podle energetické společnosti Tiwag Netz AG bez proudu přes sedm tisícovek domácností.

Rakousko
Zdroj: ČT24

Se sněhem bojují také železničáři. Od soboty je uzavřený asi stokilometrový úsek mezi městy Ötztal a Bludenz na důležité trati vedoucí z Vídně do Švýcarska. Vlaky tam podle vedení drah začnou jezdit nejdříve v pondělí odpoledne. Provoz se zastavil také na trati mezi městy Reutte a bavorským Garmischem nebo mezi obcemi Wörgl a Saalfelden, kde popadané stromy poškodily troleje.

Kvůli lavinovému nebezpečí varovala návštěvníky Alp horská služba - výlety do terénu doporučuje jen nejzkušenějším turistům a lyžaři by se měli držet značených sjezdovek. Sněžit má v Rakousku podle předpovědí až do pondělka, potom se mají srážky posunout východním směrem.

Sníh trápí i Bulhary

Některé země na východ od Rakouska však se sněhem bojují už nyní. Situace je napjatá například v Bulharsku - nesjízdné jsou tam některé hlavní silnice i dálnice, výpadky proudu v sobotu na několik hodin zastavily vlaky a bez elektřiny se museli obejít i turisté v oblíbeném zimním středisku Borowez v pohoří Rila.

Sníh v Indii
Zdroj: ČT24/Mainka Gill

Sníh zasypal i kopcovité oblasti na severu země ve státech Himachal, Jammu i Kašmír. Tlustá vrstva sněhu pokryla domy, stromy i auta. Sněžení a nízké teploty sice způsobily určité problémy, přesto místní obyvatele i turisty v tomto koutu Indie nazývaném Švýcarskem Asie bílá peřina vyloženě nadchla. „Můj bože, to je nádhera! Vidím sníh podruhé ve svém životě. Nemám slov. Cítím, jako bych ve svých rukou měla celý svět. Opravdu si tuto přírodní krásu užívám. Šťastné sněžení všem,“ řekla jedna z turistek.

Sněžení v hornatých oblastech na severu Indie není žádnou vzácností. Sněhové vločky se v minulých dnech ale objevily i ve státě Pandžáb, kde už sněží jen velmi vzácně.

V Indiii napadl sníh (zdroj: ČT24)