Západní Rakousko zasáhla sněhová kalamita

Vídeň - Rakouské Vorarlbersko je opět přístupné - zatím pouze po silnici. Kvůli přívalům sněhu bylo dopoledne odříznuté od zbytku Alp. Sníh zatím dále blokuje železnici a nedostupná je řada obcí. Během dneška se podařilo obnovit silniční spojení s obcemi Sankt Gallenkirch, Gaschurn, Partenen, Lech nebo Zürs. V oblasti platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. V rakouských Alpách od minulého čtvrtka napadly až tři metry čerstvého sněhu. Nepřístupné byly také některé oblasti v Salcbursku a Tyrolsku.

Sněhová kalamita v západním Rakousku dosáhla během prosněžené noci nového vrcholu. Po uzávěrce arlberské rychlostní silnice S16 mezi obcemi Langen a Wald am Arlberg kvůli stromům na vozovce byl dnes ráno nepřístupný Arlberský tunel, který je nejdelší v Rakousku.

Vorarlbersko není z hlavních tahů z Tyrolska pod horským masivem Arlberg přístupné po železnici. Rakouské dráhy (ÖBB) vyzvaly cestující, aby se nevydávali na cestu po železnici přes Arlberg. Místní úřady uvažují o odstřelu lavin, aby následně mohly být místní silnice znovu otevřeny.

Sněhová bouře
Zdroj: ČT24

Na horách napadly metry sněhu

Ve Vorarlberku a také v sousedním Tyrolsku v noci na dnešek napadlo v různých místech 30 až 60 centimetrů nového sněhu. Na horách tu tak od minulého čtvrtka napadly dva až tři metry čerstvého sněhu.

Rakousko pod sněhem
Zdroj: ČT24

V Tyrolsku je podobná situace jako ve Vorarlbersku, kde na některých místech nasněžilo nejvíce lednového sněhu za posledních 30 let. Také tam na mnoha místech platí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí a uzavřeny musely být některé místní silnice a železniční tratě, například mezi obcemi Wörgl a Saalfelden, nebo z Innsbrucku do obce Scharnitz u hranic s Německem.

Reportáž Markéty Šenkýřové a Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Silné sněžení přišlo také do Švýcarska, kde v některých oblastech mezi nedělí a dneškem napadlo až 50 centimetrů nového sněhu. Větší komplikace však sníh nezpůsobil. Podle meteorologů by v úterý mělo v Rakousku a Švýcarsku sněžit již jen ojediněle.

Sněžilo i na Balkáně

Tuhá zima trápí i Bulharsko. Tři muži umrzli na jihu této balkánské země. Jeden z nich byl nalezen v lyžařské oblasti Čepelare nedaleko vleků. Údajně šlo o místního obyvatele. Po víkendovém vydatném sněžení jsou desítky bulharských obcí nadále bez proudu a některé se ocitly bez tekoucí vody. Zvlášť těžce byly zasaženy právě lyžařské oblasti.

Bulharsko zasypal sníh
Zdroj: ČT24

Deštivé a větrné počasí ochromilo o víkendu život v celém Turecku. Po vydatných deštích zůstala během soboty a neděle řada míst na jihozápadě země pod vodou. Nejhorší situace je hlášena z provincií Denizli a Mugla, kde velká voda zaplavila  domy i zemědělskou půdu. Vydatný déšt doprovázel taky silný vítr. V Antalyi se dokonce objevilo ničivé tornádo. Nikdo přitom nebyl zraněn. V jižní provincii Adana uvízla na silnicích spousta aut po vydatném sněžení.

Sněhová kalamita v Turecku
Zdroj: ČT24