Írán opouštějí síly, přesto je tématem amerických primárek

Teherán - V americké prezidentské kampani se mnoho témat zahraniční politiky neobjevuje. Výjimku představuje Írán. Většinou se hovoří o jeho nově nabyté síle a sebejistotě, raketových testech, pokroku v jaderném programu a sbližování s Irákem. Vůdčí kandidát republikánů Mitt Romney o Íránu mluví jako o vůbec největší hrozbě, jíž svět bude čelit v příštím desetiletí. Newt Gingrich přirovnal výzvu, kterou Írán představuje, k Hitlerově Německu. Pravda je ale taková, že Írán je slabý a stále slabší. Tvrdí to komentátor stanice CNN Fareed Zakaria.

Íránská ekonomika se kvůli sankcím střemhlav propadá. Politický systém je nalomený a roztříštěný. Jeho největší spojenec a také příjemce íránské podpory, kterým je Sýrie, se sám rozpadá. Monarchie z oblasti Perského zálivu se proti Íránu spojily a upevnily své vztahy s Washingtonem. Saúdská Arábie nedávno s USA uzavřela dohodu o vůbec největší zbrojní dodávce. Nejlepší mírou síly Íránu je jeho měna. Když se stal Barack Obama prezidentem, bylo možné koupit za dolar 9 700 ríjálů. Od té doby dolar vůči íránské měně posílil tak, že dnes se za dolar koupí 15 600 ríjálů.

V Íránu radikálně rostou ceny potravin
   
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nedávno v parlamentu řekl, že nové sankce „jsou rozsáhlejší než jakékoli předchozí“ a že „na Írán mají každodenně nejtěžší dopad v dějinách“. „Veškeré naše bankovnictví, obchodní aktivity a dohody jsou monitorovány a blokovány,“ prohlásil. Ceny základních potravin v minulých měsících navíc stouply o 40 procent.

Íránský prezident
Zdroj: ČT24

Zoufalství vlády v Teheránu dokládá její reakce na chystané sankce, které mohou ohrozit export íránské ropy, uvádí komentátor CNN. Jeden z admirálů pohrozil uzavřením Hormuzského průplavu, což podle něj bude stejně snadné jako vypít sklenici vody. Vysoký velitel revolučních gard, které v Íránu požívají značných pravomocí, ale toto tvrzení vzápětí popřel a řekl, že Írán nemá v úmyslu průplav blokovat.

Podobný čin by byl skutečně projevem šílenství, protože v tom případě by Írán čekalo utrpení. Znamenalo by to stoprocentní odříznutí exportu a také importu. Vzhledem k tomu, že 60 procent příjmů íránské ekonomiky pochází z ropy, uzávěra by vládu ochromila.

Íránská vojenská loď
Zdroj: IIPA, Ali Mohammadi/AP Photo

Íránský jaderný program pokročil, což je nevyhnutelné, jelikož jaderná technologie je stará 70 let, Írán má zkušené vědce a nukleární program považuje za emblém národní bezpečnosti a pýchy. Uvažujeme ale o Severní Koreji jako o silném státu proto, že vlastní několik jaderných zařízení? Obamova administrativa vyvinula na Írán tlak na různých frontách.

Pokud se země k sankcím připojí, íránská ekonomika zažije volný pád

Tento tlak je mnohem zásadnější, než jaký byla schopna vyvinout vláda Obamova předchůdce George Bushe. Částečně je to díky tomu, že kdekoli je to možné, připojují se k USA další země. USA nenakupují íránskou ropu, ale odebírají ji evropské státy, Japonsko a Jižní Korea. Jestliže se tyto státy připojí k novým sankcím, čeká podle komentátora CNN Írán ekonomický volný pád.

Barack Obama
Zdroj: AP/ČTK/Evan Vucci

USA chtějí donutit Írán k vyjednávání

Obamova vláda došla k závěru, že Teherán není připraven na strategické rozhodnutí, které by ho smířilo se západním světem, nebo ho není ani schopen učinit. Íránský režim je na to příliš rozpolcený a jeho vůdce ajatolláh Alí Chameneí ideologicky příliš nepružný. Washington chce proto udržovat tlak, protože doufá, že tím Íránce přinutí vyjednávat.

Je to pochopitelná strategie, která ale může mít výbušné důsledky. Cena ropy v době globální krize roste jen kvůli tomuto politickému riziku. Toto riziko poroste, jestliže nedostane slovo promyšlená strategie. Slabé režimy vystavené tlaku mohou někdy vytvořit víc problémů než silné země, uzavírá komentátor CNN.