Předsedající Dánsko šetří: Balenou vodu nahradí ta z kohoutku

Kodaň - Dánsko se letos ujalo předsednictví Evropské unie s důrazem na nízkonákladový provoz agendy. Symbolicky začíná u konferenčních stolů, na nichž lahve s minerálkou nahradí karafy s vodou z vodovodu. „Je to naposledy, co vidíte lahve s vodou. Příště už je nahradí dobrá dánská voda z vodovodu,“ podotkl dnes před novináři dánský ministr pro evropské záležitosti Nicolai Wammen u příležitosti zahájení půlročního dánského předsednictví.

Opatření by se mělo dotknout všech schůzí přinejmenším na dánské půdě. Severské království tak započalo plnit svůj cíl snížit náklady na předsednictví na 35 milionů eur (900 milionů korun). Podle Wammena se bude konat méně konferencí a jejich účastníci se musejí rozloučit s většinou dárkových předmětů a suvenýrů, na které byli doposud zvyklí.

Pro srovnání: chudší země střední Evropy, které předsedaly unii loni, byly o poznání rozmařilejší - Polsko v druhé polovině loňského roku utratilo 115 milionů eur (téměř tři miliardy Kč) a Maďarsko v prvním pololetí 85 milionů (2,2 miliardy Kč). Česká republika oba své sousedy trumfla v roce 2009 se 3,4 miliardy korun, z toho 1,3 miliardy na přípravu předsednictví v letech 2007 až 2008.