Konec ruských prázdnin: Přejetý prokurátor a zastřelený politik

Moskva – Hrdinskou smrtí zahynul v Moskvě 59letý ruský prokurátor Gennadij Nisiforov, který se stal známý po obvinění ze sexuálního obtěžování sekretářky. Na přechodu pro chodce stačil v poslední chvíli zachránit před řítícím se kamionem svou ženu, sám však nepřežil. Řidič nákladního vozu byl zatčen, okolnosti nehody se vyšetřují.

Generál Nisiforov nechvalně proslul účastí v sexuálním skandálu, které v Rusku bývají vzácností: loni v listopadu jej u tajné služby FSB udala jeho bývalá 35letá sekretářka, že ji prý sexuálně obtěžoval. Nisiforov byl nejprve obviněn z pokusu o znásilnění a ze zneužití služebních pravomocí, pak byl případ odložen. Advokáti generála obvinění odmítali jako lživá a požadovali stíhání bývalé sekretářky.

Pondělní konec dlouhých novoročních prázdnin v Rusku se stal osudným i pro jiného vysoce postaveného činitele. Na honu v Přímořském kraji na Dálném východě si místopředsedu místního sněmu Pjotra Nikijceva jeho přítel údajně spletl s jelenem a vystřelil. Nikijcev po zásahu zemřel ještě před příjezdem sanitky.