Tymošenková upadla na dvě hodiny do bezvědomí

Kyjev – Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková upadla v noci z pátku na sobotu na dvě hodiny do bezvědomí po podání léků proti silnému nachlazení. Novinářům to dnes v Kyjevě řekl poslanec Oleksandr Turčynov, místopředseda opoziční strany Vlast, které Tymošenková předsedá. Příčiny jejího prudce zhoršeného zdraví podle něj lékaři neoznámili. Po uvěznění expremiérky a odchodu jejího manžela Oleksandra do Česka se dnes na Ukrajině stává hlavní postavou rodiny Tymošenkových dcera Jevhenija. Ta v médiích vysvětluje politická stanoviska svých rodičů a jezdí po Evropě ve snaze mobilizovat kampaň za matčino osvobození. Sama ovšem jakékoliv politické ambice odmítá.

„Politickou úlohu pro sebe v budoucnu nevidím,“ řekla mladá Tymošenková novinářům. „Politikou se zabývat nechci, říkala jsem to vždycky a všude.“ Popřela tak pověsti o tom, že se jako kandidátka strany Vlast zapojí letos na podzim ve volbách do boje o poslanecké křeslo. „Táta nikam odjíždět nechtěl, dokonce i dnes je mu to líto,“ řekla dnes Jevhenija ukrajinské televizi TVi. „V situaci, do níž se dostala naše rodina, ale jiná možnost nebyla. Kdyby úřady zakročily i proti němu, dopadlo by to na matku mnohem víc, vždyť sama je ve vězení,“ prohlásila.

Jednatřicetiletá blondýna s britským vzděláním se začala objevovat v ukrajinských médiích po matčině zatčení loni v srpnu, kdy se připojila k týmu jejích obhájců. Oleksandr Tymošenko se o své dceři zmínil hned ve svém prvním politickém prohlášení v pražském exilu. V pondělí kromě energických výzev k manželčině osvobození oznámil, že Jevhenija se stane čestnou předsedkyní mezinárodního hnutí Vlast (Baťkivščyna), které se zřejmě stane exilovým křídlem stejnojmenné ukrajinské opoziční strany.

Jevhenija Tymošenková
Zdroj: ČT24/tymoshenko-fan.org.ua/

Jevhenija Tymošenková je vzděláním ekonomka. Z Británie pochází i její manžel, rockový muzikant Sean Carr, za něhož se provdala v roce 2005. V Kyjevě má Tymošenková modelingovou agenturu a několik restaurací. Dnešní zprávy o tom, že přestala užívat příjmení Carrová a vrátila se k dívčímu jménu Tymošenková, oživily spekulace o tom, že její manželství je v problémech. Totéž ostatně média tvrdí i o vztahu jejích rodičů.

Tymošenková v noci upadla do bezvědomí

„Půldruhé hodiny před půlnocí vzala Tymošenková léky proti silnému zánětu horních cest dýchacích, který se připojil k existujícím potížím s páteří, a hned poté upadla do bezvědomí,“ řekl Turčynov. Dodal, že léky Tymošenkové podal lékařský personál Kalančivské ženské věznice v Charkově, kde si vůdkyně ukrajinské opozice odpykává sedmiletý trest za údajně nevýhodnou plynovou smlouvu s Ruskem z roku 2009.
   
Podle Turčynova se pak Tymošenková dvacet minut marně dovolávala vězeňské stráže, aby přivolala lékařskou pomoc. Lékařům následně trvalo 24 hodin, než Tymošenkovou vyvedli z „kritického stavu“ doprovázeného velmi nízkým krevním tlakem. Následně do věznice přispěchala komise ministerstva zdravotnictví, která zajistila zevrubné klinické vyšetření. Po něm byl stav odsouzené označen za stabilní.
   
Turčynov řekl, že podle lékařů mohlo být bezvědomí Tymošenkové reakcí na podané léky. Informaci o podaných lécích ani podrobnosti o povaze prodělaného kolapsu lékaři neoznámili.

Vydáno pod