Podle USA se Peking dusí, podle Číny je to v pohodě

Peking - Obyvatele Pekingu dusí smog. Podle americké ambasády už úroveň znečištění překonala hranici měřitelnosti, čínské úřady ale tvrdí, že je vše v normě. Kvůli hustému smogu přitom bylo dnes na letišti v Pekingu zrušeno či zpožděno přes 150 letů. Rozpory v hodnocení kritizuje stále víc lidí, kteří se bojí o své zdraví. Vedení města se pod tlakem veřejnosti rozhodlo pravidelně zveřejňovat podrobnější data, což původně plánovalo až na rok 2016.

Čínský státní meteorologický ústav udal jako důvod k nynějším komplikacím v letovém provozu jako obvykle mlhu, která na některých místech metropole snižuje viditelnost na pouhých 200 metrů. Kvalitu ovzduší označily čínské úřady za „dobrou“. Vládní data ovšem zahrnují pouze škodliviny přesahující svou velikostí deset mikrometrů. Podle tohoto standardu bylo v Pekingu loni téměř 290 slunečných dní.

Mezinárodní organizace řadí Peking mezi nejvíce znečištěná města na světě. Přispívá k tomu kromě četných tepelných elektráren také pět milionů automobilů, k nimž každoročně přibývá dalších 240 000.

Zastupitelský úřad Spojených států publikuje i údaje o výskytu škodlivých částic menších než 2,5 mikrometru, které podle vědců patří k nejnebezpečnějším, protože dokážou proniknout velmi hluboko do plic. Americká ambasáda na twitteru sdělila, že koncentrace nejmenších částic ve vzduchu byla většinu dnešního dopoledne „mimo ukazatele“. Index kvality vzduchu podle amerického velvyslanectví označuje hladinu emisí přesahující číselnou hodnotu 150 za nezdravou, hodnoty přes 200 jsou považovány za velmi nezdravé a přes 300 za nebezpečné. Dnešní znečištění překročilo hranici 500, která na indexu představuje měřitelné maximum.

Peking se dusí smogem (zdroj: ČT24)

Čínská vláda minulý týden oznámila, že od začátku nového lunárního roku, který připadá na 23. ledna, začne každou hodinu zveřejňovat údaje týkající se koncentrace škodlivých částic menších než 2,5 mikrometru. Po zavedení nových parametrů zamíří do kategorie 'nevyhovující' kvalita ovzduší ve dvou třetinách čínských měst nebo jejich částí. Podle studie Světové banky ročně zemře kvůli nemocem spojeným se znečištěným vzduchem 750 tisíc obyvatel Číny.

Vydáno pod