Ozbrojenci zaútočili na egyptský hotel

Káhira – Čtyři ozbrojení muži zaútočili na hotel v egyptském letovisku Taba Heights na jihu Sinajského poloostrova u Rudého moře. Muži se údajně pokusili vyloupit klenotnictví v jednom z místních hotelů, ale policisté a bezpečnostní služba je zahnali střelbou. Z místa zatím nejsou hlášeni žádní ranění.

Místo je oblíbenou destinací izraelských i českých turistů. Část ze současných izraelských hostů v hotelu se po incidentu údajně rozhodla předčasně ukončit dovolenou a vrátit se do Izraele. 

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jana Papeže je pro cestovní ruch zásadní informace, že nejde o teroristický čin zaměřený proti turistům, nýbrž o loupežné přepadení klenotnictví. V opačném případě by totiž měla střelba na důvěru turistů v této zemi katastrofální dopad. „Šlo o klasický pokus o loupež s tím, že tam zasahovala místní policie a došlo ke střelbě,“ potvrdil mluvčí cestovní kanceláře Fischer Dan Plovajko s odvoláním na informace, které kancelář má od svého delegáta v Tabě.

Nikdo z klientů hotelu prý při přestřelce zraněn nebyl. Na místě jsou podle Plovajka nařízena přísná bezpečnostní opatření, hotel je v současné chvíli kvůli policejnímu vyšetřování izolován od zbytku města. V okolních hotelových komplexech nicméně žádná omezení nařízena nebyla, ani do budoucna se prý nic podobného neočekává, doplnil Plovajko.

Egyptská přímořská letoviska včetně Taby byla v roce 2004 cílem série teroristických útoků. Trojnásobný teroristický útok ze 7. října 2004 v Tabě a přilehlých lokalitách u hranic s Izraelem byl první ze série atentátů spáchaných na Sinaji. V oblíbeném přímořském letovisku Šarm aš-Šajch v červenci 2005 zahynulo téměř 70 lidí a v dubnu 2006 v dalším turistickém letovisku Dahab přišlo o život 20 lidí.

Vydáno pod