Masové akce v Kremlu a okolí? O povolení rozhodne sám Medvěděv

Moskva – Prezident Ruské federace bude napříště vydávat povolení k pořádání masových akcí v Kremlu a jeho bezprostředním okolí osobně. Podle ruské agentury Interfax o tom dnes dekretem rozhodl prezident Dmitrij Medvěděv v reakci na mnohatisícové protesty ruské opozice, které propukly po prosincových parlamentních volbách.

Mítinky, protestní pochody a veřejné kulturní a společenské akce podléhaly v Kremlu zvláštnímu povolovacímu režimu už dříve, ale Medvěděvův dnešní dekret se podle Interfaxu vztahuje i na akce mimo kremelský areál. Jde konkrétně o takzvaný Vasiljevský svah, prostor přiléhající k Rudému náměstí z jižní strany od Kremelského nábřeží řeky Moskvy.

Právě toto poměrně rozlehlé náměstí si původně chtěli vybrat za místo své demonstrace organizátoři protestu z 24. prosince. Více než sto tisíc lidí se tehdy nakonec sešlo na Sacharovově třídě v severovýchodní části městského centra.

Opoziční demonstrace v Moskvě
Zdroj: ČT24

První protest se sešel 4. prosince na Blatném náměstí na dohled od Kremlu. Kromě Vasiljevského svahu se Medvěděvův dekret vztahuje na areál Kremlu, Rudé náměstí a přilehlý Alexandrovský park. Žádost o pořádání akcí v tomto prostoru může prezidentovi poslat jen ruská vláda, dolní parlamentní komora, nejvyšší soudní orgány a moskevský starosta, a to nejméně tři měsíce předem.

Dvě mohutné prosincové protivládní demonstrace v Moskvě vyvolaly průběh a výsledky parlamentních voleb, při nichž hlavní kremelská strana Jednotné Rusko jen těsně uhájila prostou parlamentní většinu. Opozice hlasování označila za zfalšované a vyzvala ke zrušení výsledků, k vypsání nových voleb a k demisi šéfa ústřední volební komise.

Opoziční demonstrace v Moskvě
Zdroj: ČT24

Vasiljevský svah nebývá místem velkých opozičních demonstrací. Prakticky jedinou organizací, která v poslední době na tomto místě svolává masové akce, je proklemelské mládežnické hnutí Naši.