Potrava budoucnosti? Výživné muší larvy

Kapské Město - Potravou budoucnosti budou mouchy. Alespoň to hlásají jihoafričtí vědci. Proteinové doplňky stravy hospodářských zvířat totiž docházejí a vědci hledají řešení, které nalezli právě ve výživných muších larvách.

Mouchy právě pracují na projektu s ambiciózním cílem - nakrmit lidstvo. Apetit Kuřat, vepřů nebo skotu s počtem chovaných kusů stále roste. Do roku 2050 podle Organizace pro výživu a zemědělství vzroste poptávka chovatelů po krmivu o 70 procent. Jako zdroj proteinů  většinou používají soju a rybí moučku. 

Ryb, zemědělské půdy a pitné vody ale ubývá a cena takových proteinů úměrně roste. Jihoafrická společnost AgriProtein proto zkouší opačnou strategii - vyrobit krmiva z toho, čeho je stále dost: - odpadu a much. „Ještě před třemi lety jsem mouchy nesnášel. A dnes? Mouchy stále moc nemiluju, ale jejich larvy mám opravdu rád. Mouchy nakladou vajíčka, a pak se vylíhnou larvy. A právě ony jsou úžasným zdrojem výživy, který vracíme do potravinového řetězce,“ poznamenal generální manažer AgriProteinu David Drew. 

Pro slepice, prasata nebo ryby jsou muší larvy přirozeným zdrojem potravy Firma Agroprotein chce pochoutku dodávat ve velkém. Dospělá moucha naklade během několika dní 500 až 750 vajíček. Ty je třeba posbírat a zvážit. Pak začne výkrm - larvám se servírují hlavně živočišné odpady, třeba dobytčí krev.

Muší chov je zatím ve fázi experimentu. Některé larvy se živí i granulemi. Jde ale jen o přechodné řešení, produkce larev má být nezávislá na nákupu surovin. I když se to nezdá, platí tu vysoké nároky na hygienu. Zatímco mouchy jsou přenašeči chorob, larvy patogeny naopak konzumují a plní tak současně roli uklízečů. Běžně se používají i v nemocnicích k čištění ran.

Elsje Pieterse, Univerzita Stellenbosch:

„Kvalita, složení a stravitelnost potravy z larev je srovnatelná s rybími produkty. A soju předčí ve všech ukazatelích.“

Slepice jsou z pokrmu nadšené

Strávníci si ale na novou pochoutku ještě počkají. První továrna na larvy vznikne nejdřív příští rok. Denně by měla vyrobit 5 až 10 tun proteinů. Farmář Jason Drew je nedočkavý. Jeho drůbež a dobytek ochutnaly produkty z vývoje a těší se na přídavek. „Srovnávali jsme muší proteiny s těmi rybími, které jsme využívali dosud. Ty muší jsou stejně dobré nebo dokonce lepší. Jsou přírodní, recyklovatelné a slepice je prostě milují,“ konstatoval farmář. 

O nový produkt se zajímají už i zahraniční výrobci. Jak se zdá, zodpovědnost za plné žaludky tak v budoucnu připadne obyčejné mouše.

Hlasité jídlo (zdroj: ČT24)