Brit přišel k soudu s tetováním „Jen Bůh mě může soudit“

San José – V Kostarice dnes začal soud s dvacetiletým Britem, který čelí obvinění z brutální vraždy mladé Češky. Soudce si vyslechl svědectví britské rodiny, která muže koncem prosince těsně po činu sama zadržela. Jejich výpovědi nechal nahrát na videozáznam, aby mohly posloužit v procesu v průběhu roku, aniž by svědky musel znovu povolávat do země. Termín dalšího slyšení zatím nestanovil.

Podle britského listu The Telegraph přivedla policie Alfreda Saunderse v poutech a s řetězy i na nohou. Na zátylku měl tetování s nápisem: „Jen Bůh mě může soudit“. Novináři listu na dotaz, zda chce něco vzkázat rodině zavražděné Alexandry D., odpověděl, že ne.

Saunderse, který je obviněn z toho, že 15 bodnými ranami usmrtil na usedlosti poblíž města Finca La Libertad nedaleko hranic s Nikaraguou svou oběť, zastupuje veřejný obhájce. Soukromý advokát, kterého objednala matka obviněného, se k soudu dostavil, ale zastupovat Saunderse odmítl.

Brita zadržela zkrvaveného po činu tříčlenná britská rodina, která tam také nocovala a která krátce předtím zaslechla výkřiky. Útok byl patrně sexuálně motivován. Saunders podle svědků před činem obtěžoval i další ženy pracující na farmě.

Policie na Kostarice
Zdroj: ČT24/La Nación

Podle policejního zdroje se Saunders během tříhodinové cesty z věznice La Reforma do soudní budovy choval uvolněně a dokonce si i zpíval. Obviněný, který před rokem chodil na školu bojového umění v Číně, patřil ve škole podle svědectví jeho bývalé spolužačky spíše k nemotorům.

Už tehdy se zajímal o zbraně a chtěl se naučit vrhat nože. Policie u něho našla příručku pro sebeobranu pro příslušníky zvláštních jednotek, román o americkém sériovém vrahovi a půl tuctu cédéček s písničkami rappera Eminema, mezi nimiž byl i snímek „Kill you“.

Na Saunderse upozornil už před tragédií Interpol kvůli trestným činům obviněného, jež se vztahovaly k používání střelných zbraní a výbušnin, a také kvůli sexuálně motivovanému útoku.