Letadlo rwandského prezidenta sestřelili jeho vlastní lidé

Paříž – Letadlo, které se v roce 1994 zřítilo s rwandským prezidentem Juvénalem Habyarimanem, bylo podle francouzských expertů sestřeleno raketami tehdy vládních Hutuů, a ne vzbouřeneckých Tutsiů. S odvoláním na novou francouzskou zprávu to dnes uvedl advokát Tutsiů, kteří jsou podezřelí z útoku, jenž tehdy vyvolal ve Rwandě vlnu masakrů.

Francouzská zpráva je podle agentury AP v linii se závěry nynější rwandské vlády, která také tvrdí, že zřícení letounu zavinili extremisté z řad kmene Hutuů. Podle vlády šlo o státní převrat uvnitř tehdejších provládních sil.
   
Střely byly podle nové zprávy vypáleny z vojenského tábora Kanombe ovládaného loajalisty. Terčem vyšetřování jsou však z rozhodnutí francouzského soudce z roku 2006 Tutsiové z okolí nynějšího prezidenta Paula Kagameho, který v době tragédie velel vzbouřencům. „Závěry zprávy přinášejí spravedlnost a potvrzují postoj, který Rwanda ohledně událostí v roce 1994 již dlouho zastává,“ uvítala zveřejnění nové francouzské zprávy rwandská vláda, která po předchozí zprávě a devíti zatykačích vydaných francouzským soudcem zmrazila vztahy s Paříží. 

Habyarimana patřil k většinovému kmeni Hutuů. Po jeho tragické smrti nastalo masové zabíjení, které trvalo stovku dnů a během kterého bylo povražděno více než 800 tisíc lidí, v naprosté většině z řad menšinového kmene Tutsiů. Podle mezinárodní justice šlo o genocidu.

Vydáno pod