Nezávislost Skotska? Referendum má být za dva roky

Londýn – Skotsko hodlá uspořádat referendum o nezávislosti na podzim 2014. Oznámil to dnes skotský první ministr Alex Salmond poté, co ústřední vláda v Londýně uvedla, že referendum bude závazné jen s jejím souhlasem a že by se mělo konat co nejdříve.

Premiér David Cameron v pondělí vyzval skotskou vládu, aby referendum uspořádala do 18 měsíců a zkrátila tak nejistotu kolem skotské budoucnosti. Salmond ho za to bezprostředně ostře kritizoval a obvinil ho z vměšování do skotských záležitostí.
   
Ministr pro záležitosti Skotska Michael Moore dnes ale v parlamentu v Londýně prohlásil, že skotská vláda nemůže zorganizovat referendum sama. Londýn je podle něj ochoten s referendem souhlasit, ale jen když bude „legální, přímočaré a spravedlivé“. "Vždy jsme jasně dávali najevo, že nebudeme stát v cestě referendu o nezávislosti. Nebudeme ale také jen
přihlížet a nepřipustíme prodlužování nejistoty," řekl Moore.

Edinburgh
Zdroj: ČT24

Salmond v rozhovoru s televizí Sky News uvedl, že „toto datum umožní lidem, aby vyslechli všechny argumenty“. „Podzim 2014 je datum, které umožňuje Skotsku uspořádat uvážené referendum,“ řekl.

Výročí vítězné bitvy má lidi přesvědčit
   
V roce 2014 se také bude slavit 700. výročí bitvy u Bannockburnu, v níž skotská armáda porazila Anglii. Podle Salmondovy Skotské národní strany (SNP) by to mohlo podpořit tábor stoupenců nezávislosti.