Španělsko čelí záplavě turistů

Madrid – Španělsko láká. Středozemní klima, moře, tradiční pochutiny, víno, památky, flamenco a fotbal do země nalákaly rekordní počet turistů. Za minulý rok stoupl o víc než 8 procent. Do země se na dovolenou vypravilo 57 milionů lidí.

Španělé za větší příjmy do státní kasy vděčí hlavně nepokojům v severní Africe, které přiměly turisty zamířit do bezpečnějších destinací. Znovu se do země začali hojně vracet Britové a obyvatelé Skandinávie. Cestovní ruch má na hrubém domácím produktu Španělska podíl zhruba deset procent. Je taky jedním z mála růstových odvětví země, která se potýká s vysokou nezaměstnaností a čelí další recesi.

„V roce 2012 očekáváme, že budeme v tomto odvětví znovu růst, ale mnohem pomalejším tempem,“ vyhlíží do budoucnosti ministr průmyslu, energetiky a cestovního ruchu José Manuel Soria.

Úspory, které země na letošek chystá, se dotknou i cestovního ruchu. Vláda premiéra Mariana Rachoje počítá s privatizací více než 90 luxusních hotelů v historických stavbách. Španělsko je ale pořád třetím největším turistickým cílem na světě. Zaostává už jen za Francií a Spojenými státy.

Vydáno pod