Atentát zabil vědce z íránského jaderného zařízení

Teherán – Při výbuchu bomby umístěné na automobilu nedaleko univerzity v íránském hlavním městě Teheránu dnes zahynul profesor Mostafa Ahmadí Rošan, který pracoval v jaderném komplexu Natanz. O život přišel i náhodný kolemjdoucí, dvě další osoby ve vozidle s Rošánem utrpěly zranění. Írán za pachatele označil Izrael. Oznámil také, že Rošánova smrt vývoj jaderné technologie nezastaví.

Podle svědků citovaných agenturami k automobilu přijela dvojice na motocyklu, která na boku vozidla umístila magnetickou bombu; nálož vybuchla krátce poté, co odjeli. Útok připomněl podobné akce, které se v Teheránu odehrály v uplynulých dvou letech a jejichž terčem byli rovněž jaderní vědci. I tehdy íránské vedení z útoků obvinilo Izrael a také Spojené státy.

Možnost, že by dnešní atentát měl nějakou vazbu na USA, důrazně popřel Bílý dům. „Spojené státy s tím nemají absolutně nic společného. Důrazně odmítáme jakékoli akty násilí, včetně takového, o kterém jsme se dozvěděli dnes,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Tommy Vietor.

Usmrcený 32letý Mostafa Ahmadí Rošan vystudoval prestižní Šarífovu technologickou univerzitu v Teheránu a byl inženýrem chemie. Pracoval v centru pro obohacování uranu v Natanzu v provincii Isfahán, kde je umístěno na 8 000 centrifug. Rošan pracoval rovněž na projektu polymerových membrán používaných k oddělení plynu.

„Za tento atentát je odpovědný Izrael, použitá metoda se podobá těm, jež byly použity při ostatních útocích na íránské jaderné vědce,“ sdělil Rošanův kolega. Jeden z poslanců v parlamentu začal provolávat v reakci na útok smrt Izraeli. Viceprezident Mohammad Rezá Rahímí prohlásil, že „ti, kdo předstírají boj proti terorismu, se zaměřují na íránské vědce“. „Ale musejí si uvědomit, že co se týče vědeckého pokroku, jsme odhodlanější než kdykoli dříve,“ prohlásil.

Írán nedávno oznámil, že začal uran obohacovat také v dalším provozu u Komu. Někteří komentátoři proto dnešní atentát připisují této zprávě o Fordouském středisku.

Atentát přišel téměř na den přesně po dva roky starém útoku na profesora fyziky Masúda Mohammadího. Před domem ho zabila na dálku odpálená nálož umístěná na motorce. Teherán nejdřív tvrdil, že byl jaderným vědcem, později se ukázalo, že se zabýval jiným oborem fyziky. Podle opozice se mohl stát obětí domácí politiky. Bez ohledu na nejasnosti kolem tohoto případu ale v minulosti bylo zabito nebo zraněno několik vědců spojených s íránským jaderným programem. Podle Teheránu se tak Izrael a Spojené státy snaží zbrzdit jeho vývoj kvůli obavám, že Írán chce získat jadernou zbraň. Obě země podíl na atentátech popírají.