Ochladit se v ledovém městečku lze do března - pokud neroztaje

Moskva - Sněhové městečko Moroz City v moskevském parku Sokolniki nabízí zdarma přespání v tamním jednopokojovém ledovém hotelu - délka pobytu závisí jedině na výdrži a zimomřivosti návštěvníka. Městečko, které jako výsledek architektonické soutěže vyrostlo za pět dnů z tisíce metrů krychlových sněhu a 500 ledových bloků, kromě hotelu nabízí neméně mrazivou saunu, filharmonii, divadlo, minigolf, bar, muzeum, maják, oddací síň i vězení. Vše má být otevřeno až do 8. března, pokud to ovšem dovolí počasí.

„Kvůli teplému počasí bylo stavění hodně složité, chvíli se zdálo, že to ani nestihneme, ale nakonec se dílo z 99 procent povedlo,“ podotkl iniciátor celé akce Kirill Bair. A studenti architektury si pochvalovali, že kromě studia o exteriérech a interiérech mohli obé postavit vlastníma rukama.

Sauna v moskevském ledovém městečku
Zdroj: ČTK/Milan Syruček

Tradice ledových staveb v Rusku sahá podle historiků přinejmenším do roku 1740, kdy carevna Anna nechala v Petrohradu postavit dům z ledových kvádrů. Ze stejného materiálu vyrůstají v parcích městečka či ledové sochy dodnes, letošní teplá zima je však podobným akcím mnohem méně nakloněna než v minulosti.

Vězení v moskevském ledovém městečku
Zdroj: ČTK/Milan Syruček