Knut se utopil, když zkolaboval kvůli infekci mozku

Berlín - Odborníci už mají jasno v tom, jak uhynul populární lední medvěd Knut. Ten kvůli infekci v mozku zkolaboval, spadl do nádrže ve svém výběhu v berlínské zoo a utopil se. Ukázaly to výsledky pitvy. Čtyřletý medvěd měl v mozku infekci, která způsobila zánět a otok, informovala patoložka Claudia Szentiksová.

Podle odborníků z Leibnitzova institutu, kteří pitvu prováděli, zánět zasáhl nejen Knutův mozek, ale i míchu. Není dosud jasné, o jakou infekci se přesně jednalo. Vědci už nicméně vyloučili vzteklinu, botulismus a nemoc šílených krav. Odborníci mají za to, že to byl zřejmě nějaký virus. „Myslíme si, že tu infekci musel mít už dlouho, možná několik týdnů, třeba i měsíců,“ říká Achim Gruber, profesor veterinární medicíny z berlínské univerzity. Podle něj ale nemoc na chování zvířete nebyla nijak znát.

Experti našli v plicích medvěda tekutinu, což nasvědčuje tomu, že se zvíře utopilo. Podle odborníků ale Knut zkolaboval právě kvůli infekci v mozku. Nepřežil by prý, i kdyby do vody neupadl. „Měl rozsáhlý zánět mozku, Knut by zřejmě dřív nebo později zemřel, nebylo by možné ho zachránit,“ říká Szentiksová.

Výsledky pitvy rovněž vyvrátily domněnku, že medvěd byl stresovaný. Zpočátku ho totiž šikanovaly tři starší medvědice, se kterými sdílel výběh. Někteří ochránci zvířat pak poukazovali na to, že zvíře trpělo.

Čtyřletý knut náhle uhynul 19. března před zraky stovek návštěvníků berlínské zoo. Nejprve se začal motat, poté padl do vody. Lední medvědi se v divočině dožívají 15 až 20 let, v zajetí potom žijí ještě déle.

Odchod miláčka návštěvníků berlínské zoo se dotkl mnoha jeho obdivovatelů, kteří stále k výběhu přinášejí svíčky, vzkazy a plyšové hračky. Řadu z nich ale pobouřil plán vedení zahrady nechat Knuta vypreparovat a vystavit ho v berlínském Muzeu přírodních věd. Odpůrci proti tomuto záměru chtějí v sobotu před zoo dokonce demonstrovat.

Knut se narodil 5. prosince 2006, jeho matka, medvědice Tosca, ho ale po porodu odmítla. Ujal se ho ošetřovatel, který ho vypiplal z malého medvíděte. Medvídkův pohnutý osud a roztomilý zjev z něj učinily miláčka nejen celého národa, ale i světa. Knuta v zoo navštívilo za jeho života na 11 milionů lidí. Zoologická zahrada po jeho smrti zpřístupnila na webu elektronickou kondolenční knihu.

Vydáno pod