Pozorovatelská mise v Sýrii je fraška

Damašek – Za frašku označil misi Ligy arabských států (LAS) v Sýrii bývalý pozorovatel Anvar Málik. Alžířan považuje situaci v Sýrii za humanitární katastrofu a na protest proti tomu, čeho byl svědkem, z mise vystoupil. LAS poslala pozorovatele do Sýrie v prosinci. Nyní je jich tam přes 160 a liga se misi rozhodla prodloužit, i když syrská opozice její smysl kritizuje. Liga se podle ní podílí na represích, protože je není schopna zastavit ani odhalit. Smyslem mise je zajistit, aby Damašek splnil slib, že ukončí násilnosti, stáhne těžkou techniku z měst a propustí vězně. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes řekla, že mise LAS v Sýrii nemůže pokračovat donekonečna. Úterní projev prezidenta Bašára Asada pak označila za „mrazivě cynický“.

„To, co jsem viděl, je humanitární katastrofa. Nejenže se režim dopouští válečných zločinů, ale páchá také zločiny proti vlastnímu národu. Všude jsou odstřelovači a pálí po civilistech. Lidé jsou unášeni, ti ve věznicích pak mučeni. Propuštěn nebyl nikdo,“ řekl Málik televizi Al-Džazíra. Vláda podle něj nestáhla těžkou techniku z měst, pouze ji ukryla a poslala zpět, jakmile pozorovatelé z místa odjeli. „Režim nevyhověl žádnému z našich požadavků, naopak se nás snažil oklamat a odvést naši pozornost od významných událostí k těm podřadným,“ řekl.

K minulým zprávám, v nichž Damašek ohlásil propuštění vězňů po stovkách, sdělil, že v televizi se sice objevily skupiny osvobozených, ale o politické vězně prý nešlo. Byli to prý lidé posbíraní náhodně v ulicích a uvěznění na čtyři pět dní, aby pak mohli být vydáváni za politické vězně.

Clintonová dnes řekla, že Asadova vláda nesplnila své sliby ukončit násilí, propustit vězně a stáhnout armádu a těžkou vojenskou techniku z měst. „Myslím, že nám oběma je jasné, že by monitorovací mise LAS neměla pokračovat donekonečna. Nemůžeme dovolit, aby měl Asad a jeho režim beztrestnost,“ řekla šéfka americké diplomacie a dodala, že USA a jejich
arabští spojenci vyčkají na závěrečnou zprávu pozorovatelské mise ligy po skončení jejího mandátu 19. ledna.

Ve zprávě předložené v úterý večer Radě bezpečnosti OSN se konstatuje, že Damašek po přijetí arabských pozorovatelů zabíjení civilistů ještě znásobil. Podle stálé zástupkyně USA při OSN Susan Riceové od příjezdu pozorovatelů přišlo o život 400 lidí, tedy 40 denně. OSN odhaduje, že od loňska si nepokoje vyžádaly více než 5 000 životů. Prezident Bašár Asad násilí připsal teroristům, s nimiž se stát rozhodně vypořádá. Podle něj tito teroristé zabili 2 000 policistů a vojáků.