Slovenská vláda odvolala šéfku FNM kvůli kauze Gorila

Bratislava - Slovenská vláda dnes odvolala šéfku Fondu národního majetku (FNM) Annu Bubeníkovou, které údajné dokumenty tajné služby připisují účast na rozsáhlé korupci za druhé vlády Mikuláše Dzurindy v letech 2002 až 2006. Z přepisu údajných odposlechů vyplývá, že Bubeníková jako tehdejší členka vedení FNM jednala při privatizaci ve prospěch finanční skupiny Penta. Za to prý zinkasovala asi 200 milionů slovenských korun (kolem 170 milionů korun). Penta i Bubeníková pravdivost informací popřely. Ministr vnitra Daniel Lipšic ovšem upozornil, že dosavadní vyšetřování naznačuje, že podezření mohou sahat až do nejvyšších pater slovenské politiky.

Bubeníková se ke svému odvolání nevyjádřila. V čele FNM, který spravuje podíly státu ve firmách a podílí se na privatizaci státního majetku, zůstane do příští středy. Do té doby by se vládní strany měly dohodnout na jejím nástupci. 

Za Bubeníkovou se postavila Dzurindova SDKU-DS, která ji do funkce nominovala. Místopředsedkyně SDKU-DS a premiérka Iveta Radičová ale podle médií hlasovala pro odvolání šéfky FNM. K Radičové se přidali i zástupci koaličních stran SaS, KDH a Mostu-Híd, která ještě v úterý svým ministrům nedoporučila návrh na odvolání podpořit.

Kauza Gorila
Zdroj: ČT24

Možné propojení finančníků na státní sféru je podle Radičové „katastrofou pro slovenskou společnost“. Rozhodování o odvolání Bubeníkové označila premiérka za vážnou principiální diskusi, která podle ní nebyla o konkrétní osobě. Radičová se už v minulosti v několika případech odklonila od postojů svých stranických kolegů. Dzurinda, jenž v dosluhující vládě zastává post ministra zahraničí, považuje odvolání Bubeníkové za součást předvolební kampaně.

Ministra vnitra Daniela Lipšice (KDH) ovšem odvolání vysoké státní úřadnice nepřekvapilo. Bubeníková je podle něj jednou z hlavních aktérek zveřejněného spisu. „Konkrétní okolnosti, které pocházejí z otevřených zdrojů, dokazují, že podezření jsou poměrně vážná,“ prohlásil ministr, který nechtěl spekulovat o trestně-právních dopadech spekulací. „Indicie a podezření zde ale jsou, v takovém případě je nepřijatelné, aby (Bubeníková) zůstala ve své funkci,“ dodal člen vlády Ivety Radičové. 

O korupční aféru nazvanou podle údajného spisu Gorila se policie zajímala už v minulosti, prokuratura ale vyšetřování zastavila. Dokument poukázal také na ovlivňování politiků nebo na propojení tajné služby a policie se zájmovými skupinami za druhé Dzurindovy vlády, která byla po ztrátě většiny v parlamentu odkázaná na podporu nezávislých poslanců. Policie znovu zahájila vyšetřování podezření z politické korupce tento týden.

Daniel Lipšic o vlivu finančníků na slovenskou vládu:

Samozřejmě, že se finanční skupiny snaží ovlivnit jakoukoliv vládu. Otázkou je, zda je reálná snaha to odhalit a postavit ty, které to dělají, před soud. To si myslím, že je lakmusový papírek upřímnosti boje proti korupci.

Kontakty Penty, která má obchodní aktivity i v České republice, sahají podle Gorily i k představitelům opozičního Směru, Haščák se nejdříve setkal s Ficem, pak s jeho pravou rukou. „Haščák donesl Határovi, osobnímu tajemníkovi Roberta Fica, peníze v hotovosti na financování volební kampaně Směru, ve smyslu úmluvy, kterou předává Határovi. Konkrétní částku nezmiňují,“ píše se prý v Gorile. „Směr sociální demokracie nevítá, že zpravodajské služby a policie a prokuratura jsou vtahovány do předvolebního boje,“ poznamenal k tomu Fico.

Ministr Lipšic prohlásil, že jeho zájmem je zajistit nezávislé a nikým neovlivněné vyšetřování kauzy Gorila, obává se však, že mnoha lidem na Slovensku závěry po chuti nebudou. „Myslím si, že bude snaha zamést vyšetřování do slepé uličky,“ uvedl Lipšic, jenž zároveň v Událostech, komentářích připustil, že podezření vyplývající z dosavadního vyšetřování směřují i k nevyšším poschodím slovenské politiky.

Citát ze spisu Gorila
 
„Celkově provize za prodej zbývajících balíků akcií Středoslovenské a Východoslovenské energetiky vychází na 5 až 6 milionů eur. Haščák měl před pár dny setkání s Gabrielem Palackým (někdejší pokladník SDKÚ), se kterým dohodl rozdělení provizí. Čtyřicet procent pro Palackého (SDKÚ), 40 pro Malchárka (ministra hospodářství, strana ANO) a 20 pro funkcionáře Fondu národního majetku (Jurica, Grošaft, Bubeníková).“

Vydáno pod