Buďte bez obav! ujistil turisty hopsající ministr

Lusaka - Zambijský ministr cestovního ruchu Given Lubinda si po nedávném incidentu s utrženým lanem při bungee jumpingu sám dopřál tuto adrenalinovou atrakci. Skokem u Viktoriiných vodopádů na řece Zambezi chtěl ujistit turisty o bezpečnosti této kratochvíle. Přesně 111 metrů vysoký most patří k jednomu z nejoblíbenějších míst pro tento sport.

Ministr se tak rozhodl poté, co svět obletěly záběry s 22letou Australankou Erin Langworthyovou, jíž se při skoku z mostu přes řeku plnou krokodýlů přetrhlo lano. Po pádu do vody utrpěla jen řezné rány a modřiny, ale přežila. Pod vodou se jí podařilo rozmotat lano kolem nohou a doplavat na zimbabwský břeh hraniční řeky. Podle Mikea Daviese, ředitele cestovní kanceláře Par Excellence, která skoky organizuje, byla nehoda zcela ojedinělá a bude plně vyšetřena. Hororový seskok Langworthyové zachytil na kameru obslužný personál. Každý turista totiž dostává jako suvenýr DVD se záznamem skoku.

Nešťastný skok Erin Langworthyové
Zdroj: ČT24

„Sám budu od operátora chtít odpověď na otázku, jak můžeme tuto vzrušující turistickou atrakci učinit naprosto beznehodovou,“ prohlásil ministr, který už po incidentu ujišťoval turisty o bezpečnosti bungee jumpingu na tomto mostě a přislíbil, že případ mladé Australanky projedná s provozovatelem.

„Během posledních 17 let skočilo přes 150 000 lidí bez nehody. Takže k tomu máme důvěru,“ řekl Davies. Na místo byl podle něj vyslán tým expertů, kteří mají prověřit možnosti posílení bezpečnosti. „Mezitím jsme vyměnili veškerou výstroj, všechna lana a elastické materiály,“ řekl Davies.