Mezi pákistánskou armádou a vládou je dusno

Islámábád - V Pákistánu roste napětí mezi vládou a mocnou armádou. Její velení varovalo premiéra Gíláního, aby upustil od další kritiky vojáků, jinak to bude mít vážné následky. Premiér nedávno obvinil šéfy armády i rozvědky z porušení ústavy a propustil tajemníka ministerstva obrany. Loni v květnu dokonce v tajné depeši žádal Spojené státy, aby zabránily armádě v převzetí moci v zemi.

Podle agentur premiér Júsuf Ráza Gílání odvolal generála ve výslužbě Naíma Chálida Lodhího kvůli těžkému pochybení a nezákonné akci, které vedly k nedorozuměním mezi státními institucemi. Podle agentury AP šlo o jeho úlohu v prohlášeních šéfů armády a rozvědky před nejvyšším soudem v rámci skandálu spojeného se vzkazem zaslaným do Washingtonu, jenž zemí otřásl.
   
V této aféře je vláda viněna, že loni v květnu poslala USA memorandum, v němž je žádá, aby zabránily armádě převzít moc. Jde o velmi vážné obvinění v zemi, která se opírá o svou suverenitu a protiamerické nálady. Podle AP je Lodhí považován za mocnějšího muže ve vládě nežli samotný ministr obrany Čaudhrí Ahmad Muchtár.

Armáda varuje před následky
   
„Nemůže být horších prohlášení než těch, která pronesl premiér na adresu velitele nejvyššího štábu armády a šéfa rozvědky ISI,“ jelikož „nešťastně obvinil důstojníky z porušení ústavy“, uvedla ve svém komuniké armáda. „Je to vážná aféra, která může mít pro zemi bolestivé následky,“ varuje.
   
Rozpory mezi civilní vládou a armádou se táhnou téměř celou dobu existence Pákistánu. Armáda přitom vládla většinu ze 64 let od získání nezávislosti země na Velké Británii, obvykle se k moci dostala při převratech.

Pákistán se potýká s útoky separatistů

Nejméně 14 pákistánských vojáků dnes přišlo o život v provincii Balúčistán na jihozápadě země při útoku místních separatistů ze zálohy na vojenský konvoj. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní složky. Ozbrojenci na konvoj zaútočili nejprve pomocí granátometů a poté spustili palbu z automatických zbraní.