KLDR: Za málo slz - půl roku nucených prací

Pchjongjang - Až šest měsíců nucených prací si vysloužil ten, kdo nedostatečně truchlil nad úmrtím bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. „Lidové soudy“ zasedaly podle zpráv jihokorejských médií až do minulé neděle a trestaly každého, kdo prolil jen malé množství slz nad vůdcovým úmrtím. Podle oficiálních severokorejských médií prý byli na okrajích lesních cest spatřeni plačky toulající se medvědi. Tělo zesnulého severokorejského vůdce bude nabalzamováno a vystaveno ve stejném mauzoleu, kde je od poloviny 90. let již vystaven jeho otec a zakladatel KLDR Kim Ir-sen. Na Kim Čong-ilovu počest budou také vztyčeny památníky.

Rozsudky padaly i za nedostatečné nadšení, které prý někteří občané projevují nad „systémem tří pokolení“. Tak severokorejská propaganda označuje mocenský monopol vládnoucího klanu, který v KLDR reprezentoval Kim Ir-sen, jeho syn Kim Čong-il a nyní i jeho vnuk Kim Čong-un.

Z jihokorejských zpráv není zřejmé, zda a případně kolik lidí bylo odsouzeno. Kim Čong-il zemřel koncem prosince a jeho úmrtí v KLDR provázely projevy masové hysterie, jíž propadali nejen řadoví občané, ale i straničtí funkcionáři a příslušníci armády.

Truchlící medvědi se prý toulali lesem

Zármutek podle oficiálních severokorejských médií projevovali nejen muži, ženy a děti, ale i zvěř, konkrétně medvědi. Podle očitých svědků někteří z nich plačky postávali na okrajích lesních cest.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Zoo Brno

Ze severokorejských trafik byly podle jihokorejských novinářů nedávno odstraněny kalendáře pro letošní rok, v nichž nebylo označeno datum Kimova prosincového úmrtí - tvůrci kalendáře dokonce vůdci popřáli pevné zdraví. Blamáž způsobila skutečnost, že kalendáře šly do tisku ještě před Kim Čong-ilovou smrtí.

Vydáno pod