Postřelený vojenský prokurátor zamířil do rukou psychiatrů

Varšava - Polský vojenský prokurátor, který se v pondělí pokusil spáchat sebevraždu při přestávce během tiskové konference, dnes časně ráno opustil oddělení chirurgie jedné z nemocnic v Poznani. Informuje o tom portál tvp.info. Mikolaj Przybyl byl převezen do vojenské nemocnice v Bydhošti, kde se ho ujmou psychiatři a psychologové.

Podle tvp.info není vyloučeno, že Przybyl v péči odborníků na duševní zdraví bude až měsíc. Tak dlouho totiž obvykle trvá pozorování pacienta, který se pokusil o sebevraždu. Przybyl Poláky šokoval v pondělí, když se pokoušel skoncovat se životem v přítomnosti televizních kamer. Způsobil si ale jen poměrně lehké poranění.
   
Za činem vojenského prokurátora stojí spory mezi vojenskou a civilní prokuraturou. Przybyl se stavěl proti plánům generálního prokurátora Andrzeje Seremeta podřídit vojenské státní zástupce civilní prokuratuře.

Pondělní tiskovou konferenci bez svolení svých nadřízených svolal také proto, aby hájil své kolegy, na které padlo podezření, že porušili zákony v souvislosti s vyšetřováním úniků informací týkajících se vyšetřování letecké katastrofy u západoruského Smolensku. Při ní v dubnu 2010 zemřel tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí.