Recept na integraci Romů našlo francouzské Aubervilliers

Aubervilliers (Francie) – Už pět let se snaží administrativa na předměstích Paříže korigovat problémy spojené s nárůstem romských přistěhovalců z Rumunska. Radnice městské části Aubervilliers spolu s občanskými organizacemi například vybudovala kolonii prefabrikovaných příbytků, aby tak nahradila rozrůstající se nevzhledné tábořiště. Pro východoevropské přistěhovalce vybudovalo Aubervilliers také řadu integračních kurzů pro zapojení do většinové francouzské společnosti. Hodnocení po čtyřech letech vyznívá vesměs příznivě – romská tábořiště postupně mizí a přistěhovalci si udržují v novostavbách stálý pořádek.

Když se Evropská unie otevřela pro východoevropany, nejmohutnější proud nových obyvatel Francie tvořili rumunští Romové. Ještě před Schengenskou smlouvou či vlídném přijetí ze strany úřadů se v okolí Paříže začala tvořit vysoce obydlené lokality, jejichž poměry kontrastovaly s civilizovaným prostředím. Radnice Aubervilliers proto začala za kultivaci svého okolí začala bojovat v roce 2007, kdy vybudovala první prefabrikované příbytky. Cílem projektu bylo odstranit alespoň jedno romské tábořiště a také pokus dát šanci jeho obyvatelům integrovat se.

Štáb ČT si pro nástin vybral osud jednoho z členů kolonie - Rumuna Ionu Piscua. Před několika lety měl východoevropský přistěhovalec za sebou dlouhé putování po Francii a pobyt v karavanu. „Pořád jsme jezdili z místa na místo kvůli četníkům, ale děti jsem dával pořád do jedné školky.  Někdy kvůli tomu vstávaly ráno v pět, únavou tam pak usínaly. Ředitelka kvůli tomu volala na radnici obden, a oni nás nakonec vybrali do projektu,“ popisuje okolnosti, kvůli kterým dostal novou šanci.

Kvůli štědrému přístupu úřadů a integračních kurzům například jeho nemocná matka po letech dosáhla na odbornou lékařskou péči a děti, které už jsou podle nových zákonů francouzskými občany, vozí do školy školní autobus.  Pomoc s podobnou adaptací rodin stojí celkově 1,2 milionů eur. Úhrada částky se přitom rozdělila mezi stát, krajskou radu a samotné obce, které na projektu spolupracují.  

V boji s předsudky o nevděčnosti přistěhovalců má nadšení místních úřadů prozatím navrch. Příbytky totiž i po čtyřech letech mají k původním tábořištím nepoměrně daleko. „I rumunská konzulka se divila, v jakém pořádku si to tu sami všechno udržují,“ dosvědčil radní Claudie Péjoux. Sami obyvatelé příbytků se již svým rumunským původem příliš nezaobírají a cítí nové uplatnění jako právoplatní francouzští imigranti.

Město Aubervilliers si přitom „dovolilo“ postupovat v rozporu s představami prezidenta Sarkozyho, který nařídil v eroce 2010 likvidovat tábory a rumunské Romy posílat zpět do vlasti. „My nechceme dosáhnout jen toho, že zmizí romská tábořiště. ale také toho, aby posílali své děti do školy, To byla základní podmínka k přípravě na integraci. Dnes už opravdu všechny jejich děti do školy chodí,“ dodává místostarosta Christine Ratzel.

Rumunští Romové se usazují ve Francii (zdroj: ČT24)