Pozorovatelé hromadně opouštějí Sýrii

Moskva - Ze Sýrie už odjelo několik pozorovatelů, které tam v prosinci vyslala Liga arabských států, a další se chystají učinit totéž. Jak dnes oznámila agentura Reuters, vyprovokoval je k tomu alžírský kolega, který misi opustil tento týden jako první a prohlásil o ní, že jde o frašku. Pozorovatelům se nedaří zabránit násilí a v Sýrii umírají i za jejich přítomnosti další lidé. Dnes kromě toho vyšlo najevo, že Rusko dál dodává Asadově režimu zbraně a munici. Podle dnešního vydání listu Vedomosti to vyplývá z incidentu s nákladní lodí krátce zadrženou v kyperském přístavu Limassol.

Alžířan Anvar Málik označil situaci v Sýrii za humanitární katastrofu. Dnes řekl Reuters, že neví, kolik bývalých kolegů ho hodlá následovat, ale je jich prý hodně. Někteří prý zůstávají v Sýrii proti svému přesvědčení, ale kvůli přání svých vlád. Prohlásil, že ze Sýrie už odjel jeden marocký právní znalec, charitativní pracovník z Džibuti a jeden Egypťan.
   
Nikdo jiný zatím tuto informaci nepotvrdil, ale další z pozorovatelů řekl Reuters, že hodlá ze Sýrie odjet v pátek. „Tato mise neslouží občanům, neslouží ničemu,“ sdělil. LAS v misi navzdory předchozí kritice pokračuje a další zprávu pozorovatelů má posoudit 19. ledna. Názory jejích členských států na situaci v Sýrii se liší, protipól představují Katar, který Damašek ostře kritizuje, a Alžír, který naopak kroky Damašku brání.

Liga arabských států zasedá v Káhiře
Zdroj: ČT24

Loď vezla zbraně z Ruska

Přístavní úřady v úterý zkontrolovaly nákladní loď MV Chariot, plující pod vlajkou karibského státu Svatý Vincenc z Petrohradu do Sýrie s nákladem zbraní a munice. Loď vypravilo 9. prosince petrohradské rejdařství Westberg Ltd., do Limassolu se uchýlila před nepříznivým počasím. Úřady prý prověřovaly, zda nebezpečný náklad nespadá pod dubnové rozhodnutí Evropské komise o omezení dodávek zbraní použitelných k potlačení opozičních demonstrací v Sýrii, ale pak plavidlu umožnily doplnit palivo a odplout. Rozhodnutí EK se zřejmě nevztahuje na plavidla třetích zemí, které během plavby do Sýrie zavítají do unijních přístavů.

Podle kyperského ministra financí Kikise Kazamiase Kypr lodi umožnil odplout až po dohodě, že náklad nebude vyložen v Sýrii. Posádka prý souhlasila se změnou destinace a podle kyperských zdrojů prý míří „k Turecku“, což ale Ankara nepotvrdila.

Nepokoje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Rejdařství Westberg potvrdilo agentuře Interfax, že přepravovaný náklad patří ruské státní agentuře pro export zbraní Rosoboronexport, ale podrobností se zdrželo, podobně jako Rosoboronexport. Jeho zástupce jen potvrdil, že vojenská spolupráce se Sýrií na základě rozhodnutí ruských úřadů pokračuje a že na Sýrii se nevztahují sankce OSN. Podle nejmenovaného zdroje z jedné zbrojovky MV Chariot přepravoval munici pro pozemní vojska. Vzhledem k tomu, že Turecko loni v říjnu zakázalo plavby lodí se zbraněmi pro Sýrii přes své úžiny, bylo nutné dodávku uskutečnit oklikou.

Skandál s lodí má na svědomí Západ, míní vojenský expert

Podle vojenského experta Konstantina Makijenka prý skandál s lodí nejspíše zosnovaly západní země, které se snaží Moskvu dotlačit k tomu, aby přestala blokovat uvalení sankcí Rady bezpečnosti OSN na Sýrii, včetně zákazu dodávek zbraní.

Vydáno pod