Stabilizuje se Barma? Vláda dohodla příměří s rebely

Rangún - Barmská vláda podepsala dohodu o příměří s rebely z menšiny Karenů, kteří desítky let bojovali za autonomii na východě země. Podle BBC dohoda počítá s klidem zbraní, otevřením kontaktních úřadů a možností volného průchodu územím toho druhého. Karenové tvoří asi sedm procent obyvatel Barmy. Se všemi ostatními významnějšími menšinami už vláda příměří uzavřela.

Několikahodinové rozhovory se konaly ve správním středisku Karenského státu Pcha-amu. 
„Cílem této schůzky není jen příměří, ale také mír. Budeme na tom dále pracovat,“ prohlásil barmský ministr pro imigraci Kchin-ji. „Přistoupili jsme na principy, které předložil KNU, a my jsme jim navrhli další jednání,“ dodal ministr.

Rozhovory s menšinami jsou jednou z podmínek Západu
   
Desítky let trvající boj etnických Karenů, kteří jsou nejpočetnější ve skupině 17 národnostních menšin v Barmě, za autonomii patří k nejdelším ozbrojeným konfliktem na světě. Rozhovory s menšinami jsou jednou z podmínek Západu pro zrušení sankcí proti barmskému režimu, který už také začal zavádět politické reformy. 

„Tentokrát k nim máme důvěru,“ prohlásil jeden z velitelů karenských povstalců zvaný generál Johnny. „Nežádají po nás složení zbraní. Chtějí prostě pracovat na rovnosti práv etnických skupin.“ „Boje trvají už 60 let a jedna schůzka je neukončí,“ upozornil nicméně. 

Karenové tvoří asi sedm procent barmského obyvatelstva. Vláda už uzavřela mírovou smlouvu se všemi významnějšími etniky kromě Karenů, připomněla agentura AP. Minulý měsíc dosáhla předběžné dohody o příměří s představiteli vzbouřenecké etnické menšiny Šanů.

Vydáno pod