Bílá jako jarní sníh - tak vypadá Mléčná dráha

Washington - Astronomům se podařilo určit, jakou skutečnou barvu má Mléčná dráha a jestli její název odpovídá realitě. Závěr zveřejnili na 219. zasedání Americké astronomické společnosti a zní - je bílá. Přesněji řečeno bílá jako jarní sníh hodinu po východu slunce nebo hodinu před jeho západem. Vědce zajímalo, jak Mléčná dráha vypadá z vnějšku. Pohled ze Země je podle nich ovlivněn tím, že jsme uvnitř Galaxie a blokuje ho hvězdný prach.

„Pro astronomy je barva jedním z nejdůležitějších parametrů pro studium Galaxie,“ prohlásil Jeffrey Newman z univerzity v Pittsburghu. „Říká nám to, jak jsou staré hvězdy, před jakou dobou se z nich staly hvězdy - jestli se vytvářejí dnes nebo jestli se tak stalo před miliardami let.“ Připustil však, že je těžké vidět zvenku Mléčnou dráhu, když se nacházíme uvnitř. „Vidíme pouze asi dva tisíce světelných let ve všech směrech,“ uvedl Newman.

Jeffrey Newman o barvě Mléčné dráhy:

„Nejlépe bychom ji popsali asi jako spektrum světla, které odpovídá pohledu na nový jarní sníh z jemných vloček, asi hodinu po rozednění nebo hodinu před západem slunce. Tak by mimozemšťan viděl naši Mléčnou dráhu.“

Newman spolu se svým studentem Timem Licquiou umístili Mléčnou dráhu na mapu ostatních galaxií, které můžeme vidět zvenku. Pomocí programu Sloan Digital Sky Survey shromáždili data o asi milionu galaxií a srovnali je s informacemi o celkovém objemu Mléčné dráhy a míře tvorby hvězd. Potom naši galaxii srovnávali s podobným typem galaxií. Z podobných druhů vypočítali přesná data, z nichž určili barvu.

Počet planet v Mléčné dráze odhadují astronomové na 100 miliard

Astronomové odhadují, že téměř každou ze 100 miliard hvězd, které tvoří Mléčnou dráhu, obíhá minimálně jedna planeta. Těch by tedy v naší galaxii mělo být minimálně stejné množství. „Planety jsou spíše pravidlem než výjimkou,“ řekl vedoucí astronom Arnaud Cassan z Institutu astrofyziky v Paříži. Vedl mezinárodní tým 42 vědců, kteří strávili šest let zkoumáním milionů hvězd v centru galaxie. Šlo o zatím nejrozsáhlejší výzkum zaměřený na výskyt planet v Mléčné dráze. Cassan s kolegy zkoumal 100 milionů hvězd ve vzdálenosti 3 000 až 25 000 světelných let od Země pomocí metody gravitační čočky.

Podle jejich výpočtů většinu hvězd Mléčné dráhy, kterých je podle nejstřízlivějších odhadů kolem 100 miliard, obíhají planety. U žádné z nich to ale nevypadá na to, že by na ní existoval život na bázi uhlíku jako na Zemi. Téměř dvě třetiny hvězd ale obíhají planety o něco větší než Země se zhruba pětinásobnou hmotností. U poloviny hvězd jsou planety o hmotnosti Neptunu. A v blízkosti pětiny z nich se pohybují obří plynné planety podobné Jupiteru nebo ještě větší.