Putin nemá na debaty čas

Moskva - Ruský premiér a kandidát na prezidenta Vladimir Putin se nezúčastní předvolebních politických debat. Jeho mluvčí řekl, že je pracovně příliš zaneprázdněný. Debaty by prý Putina zdržovaly od plnění povinností. Jak připomněla BBC, dvojnásobný prezident se předvolebních diskuzí s politickými oponenty neúčastnil nikdy.

Favorit březnových prezidentských voleb v Rusku premiér Vladimir Putin se nejspíše stejně jako v minulosti nesníží k televizním debatám se soupeři. Alespoň takto se vyjádřil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. 

„Účast prezidentského kandidáta Vladimira Putina v televizních debatách by podle stávajících zákonů vyžadovala (premiérovu) dovolenou, a to by mu nepochybně neumožňovalo náležitě plnit funkci předsedy vlády,“ vysvětlil Peskov. Putin se ale nicméně vysílacího času jen tak nevzdá, zvažuje, zda do debat nepošle své lidi, kteří by za něj lobbovali. 

Opozice přitom již několikrát Putina vyzývala, aby do debat přišel. Komunisté se loni v létě dokonce snažili protlačit změnu volebního zákona, aby účast v debatách byla pro prezidentské kandidáty povinná, ale marně. V televizních debatách před prezidentskými volbami ostatně nediskutovali ani předchozí prezidenti Medvěděv nebo Jelcin.

Jenže Putinovi klesají čím dál víc preference, a tak zpravodaj ČT v Rusku Pavel Vondra nevyloučil, že by se nakonec nynější premiér alespoň v nějaké televizní debatě objevil, aby přesvědčil své voliče o tom, že on je jediným vhodným kandidátem na hlavu státu.

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)