Komunistický exministr dostal podmínku za vyhlášení výjimečného stavu

Varšava – Poslední komunistický ministr vnitra Czeslaw Kiszczak dnes u soudu ve Varšavě dostal dvouletý trest s odkladem na pět let za to, že se podílel na vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981. Dalšího představitele režimu, tehdejšího šéfa polské komunistické strany, soud zprostil viny.

Polské komunistické úřady v čele s generálem Wojciechem Jaruzelským vyhlásily výjimečný stav v zemi 13. prosince 1981. Komunisté tak zareagovali na rostoucí vliv odborové organizace Solidarita. Výjimečný stav trval do července 1983, za tu dobu tisíce lidí skončily v internaci, desítky až stovky jich přišly o život. 

Kiszczak se podle soudu provinil tím, že byl členem ozbrojené zločinné skupiny, která v zemi vyhlásila mimořádná opatření. Stanislawa Kaniu, který stál v čele polské komunistické strany do října 1981, soud viny zprostil. Jeho působení v nejvyšší stranické funkci prý nesměřovalo k zavedení výjimečného stavu. „Zasazoval se o politické vyřešení situace v zemi, neakceptoval silová řešení,“ uvedl soud. Institut národní paměti (IPN), který vyšetřuje zločiny nacismu a komunismu v Polsku, oznámil, že se proti dnešnímu rozsudku odvolá.

Proces s lidmi odpovědnými za vyhlášení výjimečného stavu se od loňského léta konal bez hlavního obžalovaného, někdejšího komunistického premiéra Wojciecha Jaruzelského. Jaruzelskému hrozí až deset let vězení. Je ale ve špatném zdravotním stavu.

Vydáno pod