Režim ukazuje novinářům „realitu“ v Sýrii

Damašek - Syrská vláda přísně kontroluje informace, které vycházejí ven ze země. Přesvědčil se o tom i štáb České televize, který natáčel přímo v Damašku. Zpravodaj Jan Moláček dostal hned na hranicích oficiální doprovod. Volný pohyb po Sýrii pro novináře neexistuje.

S oficiálním doprovodem může český novinář do Sýrie. Musel se ale smířit s tím, že téma vybere režim prezidenta Bašára Asada. Vláda ukazuje novinářům péči v damašské vojenské nemocnici, jedné z nejlepších v zemi. Průvodci představují zpravodajům zraněné muže v damašské nemocnici jako syrské vojáky zasažené při útocích odpůrců režimu, které označuje vláda za teroristy. 

Vehementně režim rovněž odmítá svědectví o tom, že na zraněné z řad demonstrantů v oficiálních zdravotních zařízeních nečekají lékaři, ale tajní policisté. „Nic takového se tady nikdy nestalo. Nikoho neunášíme,“ říká ředitel vojenské nemocnice. 

Ve zbytku země ale podle všeho platí jiná verze. Demonstranti nechtějí ustoupit a násilí pokračuje i přes přítomnost pozorovatelů Ligy arabských států. Několik z nich už rezignovalo. Francouzská vláda navíc důrazně žádá Damašek, aby vyšetřil smrt novináře Gillese Jacquiera ze stanice France 2, který zemřel během natáčení v Homsu.

Tragický incident v Homsu podle Jana Moláčka vyhrotil podmínky pro práci zahraničních novinářů v Sýrii. Reportéři sice mohli pod dohledem pracovníků ministerstva informací navštívit jihosyrské město Dará a den poté i město Homs, plánované další cesty do tohoto ohniska odporu jsou ale po smrti francouzského novináře zrušené a režim se snaží novináře velmi důrazně odradit od toho, aby se do oblasti vydali samostatně.

Damašek dnes nicméně oznámil, že ustaví vyšetřovací komisi, která má objasnit okolnosti smrti francouzského novináře Gillese Jacquiera. Syrská televize ovšem obvinila z útoku na skupinu novinářů „teroristickou skupinu“, také guvernér provincie Homs hovořil o vyšetření „teroristického útoku“, zatímco syrská opozice odpovědnost svaluje na režim prezidenta Bašára Asada.

Vydáno pod