Firma Nike zaplatí indonéským dělníkům milion za přesčasy

Serang – Firma Nike zaplatí milion dolarů jako náhradu za přesčasy indonéským dělníkům z města Serang. Dohodla se na tom s odboráři. Skoro 4,5 tisíce zaměstnanců ve zdejší továrně totiž nedostalo za poslední dva roky zaplaceno za více než 600 tisíc hodin přesčasů. Jde o precedens, který vítají zdejší média. Může to být prý vodítko pro další případy, kdy globální značky využívají levnou práci v rozvojových zemích.

K dohodě dospěly odbory a zástupci firmy po více než roce vyjednávání. Podle ní by měli zaměstnanci firmy Nike dostat odškodnění už na začátku února. Pracovníci firmy si přitom stěžují, že jim přesčasy nikdo neproplácel posledních 18 let. Zdejší právo ale dovoluje žádat odškodnění pouze za poslední dva roky. 

Jenže podobné pracovní podmínky nejsou v zemi výjimkou. Zdá se proto, že tato dohoda je jenom kamínkem, který by mohl spustit lavinu. „Teprve začínáme,“ říká Bambang Wirahyoso, zástupce obchodní unie Serikat Pekerja National, který o vyrovnání vyjednával. V oblasti jsou i další továrny zahraničních společností. Podle unie je přitom standardní, že zaměstnanci žádají po dělnících práci sedm dní v týdnu, a to bez proplácení přesčasů.