Nigérie je blíže k dohodě o ukončení stávky

Abuja – Hlavní nigerijské odbory v ropném průmyslu rozhodly, že se v neděli v zemi asi zastaví těžba ropy a zemního plynu. Odbory už několik dní stávkují, kvůli rozhodnutí vlády zrušit oblíbené státní dotace na pohonné hmoty. Prezident Goodluck Jonathan proto začal s odboráři vyjednávat. Na čtvrtečních jednáních došlo podle předsedy Nigerijského kongresu práce k posunu. Rozhovory s hlavou státu budou podle agentury Reuters pokračovat v sobotu. Obě strany jsou tak nyní blíže k zažehnání sporu, který zažehlo snížení dotací na benzin.

„Měli jsme plodná jednání, obě strany souhlasily s ústupky. Znovu se sejdeme v sobotu,“ oznámil Abdulwaheed Omar, předseda Nigerijského kongresu práce, jenž je jednou z největších odborových centrál v zemi. Odborový předák zároveň ujistil, že stávky budou pokračovat, dokud nebude dosaženo dohody. V ulicích byly ve čtvrtek znovu desetitisíce demonstrujících Nigerijců. V předchozích dnech bylo při střetech demonstrantů s bezpečnostními silami zabito nejméně deset lidí.

„Nefungují ani bankomaty. Nemám žádné peníze. Nemůžeme dělat nic jiného, než jen tak chodit po ulicích. Není benzín, elektřina, voda, nic,“ vyjádřila se obyvatelka Lagosu. Ceny pohonných hmot se v nejlidnatější africké zemi bohaté na ropu držely nízko po více než dvě desetiletí díky programu vládních dotací. Poté, co se Abuja rozhodla oblíbený program k 1. lednu zrušit, cena benzinu prakticky přes noc stoupla na dvojnásobek.

Nepokoje se zatím nedotkly vývozu ropy. Ropné odbory však ve čtvrtek znovu pohrozily zastavením produkce, a to od neděle. Nigérie vyváží více než dva miliony barelů strategické suroviny denně a zásobuje jí odběratele v USA a v Evropě. Kromě stávky zemi sužuje sektářské násilí. Především na muslimském severu země útočí islamistická sekta Boko Haram, která jen loni podle AP zabila nejméně 510 lidí.

V Nigérii se asi zastaví těžba ropy a zemního plynu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod