Soud doporučil zahájit vojenský proces s Manningem

Washington – Soudce doporučil zahájit vojenský proces s vojínem Bradleym Manningem. Ten čelí 22 bodům obžaloby kvůli tomu, že údajně vynesl z armády tajné informace, které pak zveřejňoval server WikiLeaks. O zahájení soudu definitivně rozhodne velení americké armády, kdy se tak stane, není jasné, protože takové rozhodnutí není vázáno žádným časovým limitem. Manningovi hrozí doživotí.

Soudce nakonec nevyhověl požadavku Manningova obhájce, aby byl vojín zproštěn nejvážnějšího obvinění z napomáhání nepříteli. Pokud by toto obvinění bylo staženo, hrozilo by Manningovi nanejvýš 30 let vězení.   

Nyní čtyřiadvacetiletý Manning údajně během svého nasazení v Iráku stáhl z vojenské sítě SIPRNET přes 700 tisíc tajných dokumentů americké diplomacie a armádních údajů o válkách v Iráku a v Afghánistánu. Dokumenty měl pak poskytnout serveru WikiLeaks, který je pak zveřejnil. 

Manning se s krádeží dokumentů svěřil hackerovi Adrianu Lamovi. Prý to udělal, aby se lidé dozvěděli pravdu. Jenže Lamo byl policejní informátor, a tak Manning putoval do vězení.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)