Margrethe II. – královna se slabostí pro tabák a pomoc bližním

Kodaň – Dánsko slaví čtyřicet let od nástupu Její Výsosti královny Margrethe II. na trůn. Ta se stala v roce 1972 víc než po 650 letech první ženou na dánském trůnu. Doma se těší s celou královskou rodinou velké popularitě. Tento víkend tak bude v Dánsku ve znamení královnina výročí. Oslavy probíhají v rámci oficiálního programu od 10. do 15. ledna 2012. Dánská královna je apolitická. Margrethe II. je velmi vzdělaná dáma, nadaná malířka i designérka, která má slabost pro tabák a charitu a mluví celkem pěti jazyky. Z úřadu odejít nehodlá. Jednasedmdesátiletá panovnice to řekla v rozhovoru pro server BBC News.

„Tuhle práci přebíráte, když starý král nebo královna zemřou,“ řekla Margrethe. „Není to doživotní trest, ale celý život ve službě,“ dodala. Královna také zdůraznila, že dědičná monarchie má i v moderní době své významné místo. „Představujeme dlouhý příběh, a to příběh naší země,“ uvedla. Panovnice v rozhovoru přiznala, že čerpá inspiraci od britské královny Alžběty II., která letos oslaví 60 let na trůnu. "Už od začátku, ještě než
se stala královnou, mluvila o tom, že musí svůj život zasvětit národu," řekla Margrethe o Alžbětě.

Margrethe II. na trůn nastoupila 14. ledna 1972, v době jejího narození se přitom s ženou na dánském trůně vůbec nepočítalo, ústava totiž dovolovala jen mužské panovníky. Když bylo stále jasnější, že král Frederik IX. a královna Ingrid syna mít nebudou, staré zvyky šly stranou. Parlament vyřkl své ano dvakrát, Dánové v referendu jednou a pro Margrethe II. byla cesta na trůn volná. 

Novinářka Dana Schmidt:

„Královna je v mnoha směrech nadaná – kreslí, designuje své vlastní oblečení, kněžská roucha a ilustrovala několik knih. Dělala i výpravu k televiznímu filmu. Zajímá se o archeologii. Je to velice vzdělaná kultivovaná dáma. Řada odborníků na umění říká, že její díla jsou opravdu kvalitní, přesto je královská rodina normální, a za to ji mají Dánové rádi.“

Její Veličenstvo královna Margrethe II.
Zdroj: ČT24

A jaké má dánská královna povinnosti? 

Coby nevolená veřejná osoba se neúčastní každodenní politiky a nečeká se od ní ani vyjadřování politických názorů. Předsedu strany, která v parlamentu získá většinu, pověřuje sestavením vlády, již poté jmenuje. Její hlavní rolí je reprezentace Dánska v zahraničí. 

Její Veličenstvo královna Margrethe II.
Zdroj: ČT24

Během své vlády královna zažila třeba osm amerických prezidentů počínaje Richardem Nixonem. Dlouhodobě se angažuje v charitě a humanitární pomoci. 

Margrethe II., dánská královna, Jihoafrická republika, 1996:

„Je velkou poctou být požádán někomu pomoci. Myslím, že pokud tak bude činit s upřímností, pomáhající získá víc než ten, komu pomáhá. Doufám, že tato pomoc bude tím, čím má. Pomocnou rukou, popostrčením vpřed.“

Margrethe II. je i za hranicemi své země známá jako vynikající malířka, má za sebou řadu výstav. Její ilustrace také doprovázely dvě vydání dánského překladu Pána prstenů. Podle některých se podílela i na překladu této trilogie. Dokonce má i výstavu. „Jsem trochu v rozpacích, že se účastním otevření mojí vlastní výstavy, ale je to také velmi příjemné,“ prohlásila.

Margrethe se mezi Dány těší velké oblibě. Místní média ji označují za symbol toho, co to je být Dánem. Podle dánského historika Larse Soerensena je dokonce dánský královský dvůr nejoblíbenějším mezi evropskými monarchiemi. Královna vyvolává sympatie i svou staromódností, když nepoužívá mobilní telefon ani internet a říká, že se bez nich cítí zcela šťastná.

Její Veličenstvo královna Margrethe II.
Zdroj: ČT24

Veřejným tajemstvím je i její silná vášeň pro tabák. Posledních několik let jí ale holduje jen v soukromí, mimo jiné i kvůli přísným dánským zákonům, které kouření na veřejných místech silně omezily. Pravidelným terčem vtipů jsou i její extravagantní klobouky.

Dánské televize nabídly rozhovory i dokumenty týkající se královské rodiny. Po celém Dánsku se nyní konají oslavy, královna dostane dary – letos možná o něco levnější kvůli krizi panující v Evropě. Dánové se pečlivě připravují na velkou sobotu. Chybět nesmějí koláče ve tvaru sedmikrásky – květiny, kterou má královna přezdívaná Daisy nejraději. Víc než sladkosti všechny láká slavnostní jízda Kodaní v kočáře. Hold panovnici při ní chtějí vzdát desetitisíce lidí.

Margrethe Alexandrina Thorkildur Ingrid je nejstarší ze tří dcer krále Frederika IX. a princezny Ingrid. Studovala na univerzitách v Kodani, Árhusu, Cambridge, Paříži a v Londýně. Má dva syny – dědice trůnu Frederika a prince Joachima.