V souvislosti s „gorilí“ kauzou rezignovali další tři lidé

Bratislava – Kvůli korupční kauze s názvem Gorila rezignoval na Slovensku poradce ministra vnitra pro romskou kriminalitu Milan Krajniak a šéf Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota. V minulosti se podíleli na rozhodování o privatizaci. Oba dva byli představiteli prezidia Fondu národního majetku. Bývalé kolegy ve fondu následoval Igor Grošaft, jenž požádal o uvolnění z postu místopředsedy představenstva státního provozovatele elektrických vedení SEPS. Janota se k případu dosud nevyjádřil, Grošaft svou rezignací prý chce zabránit negativní medializaci firmy SEPS. Kauza Gorila spadá do období druhé vlády Mikuláše Dzurindy. Údajný přepis odposlechů tajné služby má dokazovat, že se šéfové politických stran i státní úředníci měli nechat zkorumpovat finanční skupinou Penta.

Ministr vnitra Daniel Lipšic dnes oznámil, že o uvolnění z funkce požádal jeho poradce Milan Krajniak a šéf nemocnice patřící pod ministerstva vnitra a obrany Stanislav Janota. Oba jsou zástupci vládních křesťanských demokratů, jejichž místopředsedou je právě Lipšic. Grošafta v minulosti do FNM zase navrhla SDKU-DS tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy.

Zatímco Krajniak je ve spisu pod názvem Gorila, týkajícím se údajné korupce, zmiňován spíše okrajově, Janotovi a Grošaftovi prý Penta chtěla dát na konci roku 2005 úplatek ve výši tří až pěti milionů tehdejších slovenských korun v souvislosti s prodejem státních podílů v distributorech elektřiny.

Odchod Krajniaka má zlepšit politickou kulturu Slovenska
   
Krajniak svou rezignaci odůvodnil na společné tiskové konferenci s Lipšicem tím, aby nikdo nemohl zpochybňovat obnovené vyšetřování aféry. Zároveň popřel, že by Penta ovlivňovala jeho činnost ve vedení FNM. „Jsem řesvědčen, že tento můj krok by mohl povzbudit i jiné k tomu, aby svým odstoupením z funkcí napomohli nové politické kultuře na Slovensku,“ řekl
Krajniak.

Na účast Krajniaka v celé aféře tento týden nepřímo upozornil šéf vládní SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Bývalý dvojnásobný premiér vybídl koaliční partnery, aby si uklidili před vlastním prahem poté, co vláda ve středu kvůli podezření z účasti na korupci Bubeníkovou, navrženou SDKÚ-DS, z čela FNM překvapivě odvolala. Lipšic naznačil, že existují podezřelé finanční
transakce spojované s Bubeníkovou.

Kauza Gorila
Zdroj: ČT24

Spis Gorila zachycuje údajné setkání Jaroslava Haščáka z finanční skupiny Penta se šéfkou Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou (ve středu 11. ledna ji slovenská vláda odvolala) a také s bývalým ministrem hospodářství Jiřím Malchárkem. Mluvit měli o rozdělení provizí z privatizací a tendrů.

Pravost některých dokumentů ve spisu je sporná. O případ se policie zajímala už loni, narazila ale na odpor šéfa tajné služby. Teď spis začala vyšetřovat znovu - poté, co se koncem roku objevil na internetu.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)