Putin ocenil opoziční novináře

Moskva – V Rusku se předávají vládní ceny pro tištěná média. Premiér Vladimir Putin vyznamenal mezi novináři i opoziční žurnalisty, získali diplom a odměnu ve výši milionu rublů. Ceny předával za Putinovy přítomnosti ministr Igor Ščogoljov. Mezi desítkou oceněných novinářů byl i Michail Beketov či Irina Petrovská.

Beketov v listu Chimkinská pravda pranýřoval radnici moskevského předměstí Chimki, především plán postavit přes chráněný les novou dálnici Moskva-Petrohrad, jak prosazoval Putin. Po kritických článcích se stal novinář několikrát terčem útoku. Nejprve mu někdo ubil psa, o pár měsíců později shořelo jeho auto, nakonec ho neznámí útočníci brutálně zmlátili. Beketov jen zázrakem přežil, amputovali mu nohu a tři prsty na levé ruce. Policie sice vede vyšetřování tohoto činu, ovšem zatím bez výsledku. 

Beketov byl dnešnímu ceremoniálu přítomen. Když přebíral vyznamenání, celý sál včetně premiéra povstal a aplaudoval. Putin se poté s Beketovem osobně setkal, ujistil ho, že se zasadí o to, aby byl útok na něj pořádně prošetřen, objal ho a slíbil mu brzké uzdravení. 

Ocenění získala i Irina Petrovská, komentátorka opozičního listu Novaja gazeta, kde pracovala zavražděná kritička Kremlu Anna Politkovská. Někteří vyznamenaní novináři se ovšem odmítli ceremonie zúčastnit. Chyběl známý televizní moderátor Vladimir Pozner, šéfredaktor Nové gazety Dmitrij Muratov či spisovatel Boris Akunin. Nepřišel také žurnalista Sergej Parchomenko, je prý v zahraničí, a tak nemohl cenu převzít.