Egyptští islamisté zřejmě ovládnou půlku parlamentu

Káhira – Téměř polovinu křesel by v dolní komoře egyptského parlamentu mohlo podle vlastních odhadů obsadit Muslimské bratrstvo. Toto dříve zakázané fundamentalistické hnutí by v Lidovém shromáždění mělo podle odhadu získat 232 křesel, tedy 46 procent z celkového počtu 498 zákonodárců. Druhá v tříetapových volbách, které začaly v listopadu, skončí pravděpodobně islamistická strana Núr (Světlo). Ta by v dolní komoře mohla mít 113 zástupců, podle vlastního odhadu pak až 120.

Zbylá křesla si rozdělí liberální strany, nezávislí kandidáti, politici z éry svrženého prezidenta Husního Mubaraka i některé další skupiny, včetně těch, které revoltu proti bývalému prezidentovi nastartovaly.

Muslimské bratrstvo odhady zveřejnilo na facebookovém profilu Strany svobody a spravedlnosti (FJP), jež je jeho politickým křídlem. Založeny jsou na výsledcích třetího kola hlasování, které se uskutečnilo začátkem ledna. Oficiální výsledky voleb úřady zatím nezveřejnily. Měly by tak učinit v nejbližší době.

Příští týden se v některých volebních obvodech má hlasovat znovu kvůli nesrovnalostem, které zde výběr zákonodárců doprovázely. Celkové výsledky by to ale příliš ovlivnit nemělo.

Studio ČT24 - V Egyptě se očekávají výsledky voleb (zdroj: ČT24)

Do jaké míry se Lidové shromáždění bude podílet na řízení země, zatím však není zcela jasné. Egyptu od Mubarakova pádu vládne Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která má sice moc předat během léta, ale existují náznaky, že se jí nebude chtít vzdát zcela. To dnes potvrdil i bývalý americký prezident James Carter, který do Egypta přicestoval se zástupci své organizace na ochranu lidských práv. Po schůzce s egyptským armádním velením prohlásil, že se zdá, že si generálové budou chtít ponechat některá privilegia.

Vydáno pod