Duisburčané to primátorovi možná spočítají za Loveparade

Berlín - Obyvatelé západoněmeckého Duisburgu mohou hlasovat o odvolání kontroverzního primátora města Adolfa Sauerlanda, jemuž mnozí přičítají odpovědnost za tragédii na technoparty Loveparade v červenci 2010. Hlasování potrvá do 12. února a pro jeho odchod se musí vyslovit přes 91 tisíc lidí. Sauerland kvůli podezření ze zanedbání příprav už čelil pokusům o odvolání na radnici, ty ale zvládl. Sám odstoupit nehodlá, výsledek hlasování ale bude respektovat.

To, že o jeho osudu mohou nyní rozhodnout občané, umožnila loňská změna obecních řádů ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Ta dala tamním obyvatelům právo iniciovat odvolání nejvyšších představitelů měst, pokud pro něj získají dostatečnou podporu. V případě Sauerlanda sebralo sdružení za jeho odstranění z duisburské radnice na 68 000 platných podpisů a jejich akci podporují všechny politické strany v radě vyjma primátorových křesťanských demokratů (CDU).

Tragédie na duisburské Loveparade se stala 24. července 2010, když se statisíce lidí snažily dostat do areálu bývalého nákladového nádraží, kde se akce konala. Na místo však vedla jen jedna přístupová cesta dosažitelná dvěma podzemními tunely, v nichž bylo v nastalé tlačenici a panice ušlapáno 21 lidí a přes 500 jich utrpělo zranění. Organizátor další ročníky této taneční party zrušil. Vyšetřování příčin neštěstí ani po roce a půl neskončilo.

Téměř 366 000 obyvatel porúrské metropole starších 16 let může od čtvrtka pro Sauerlandovo odvolání hlasovat korespondenčně a 12. února jim budou k dispozici i volební místnosti. Ten den také proces vyvrcholí a mělo by být známo, zda se pro jeho odchod z funkce vyslovil dostatečný počet lidí. Sauerland sám zůstává v klidu. „Jako demokrat toto řízení respektuji a budu pokračovat ve své práci, dokud nebude znám výsledek,“ prohlásil šestapadesátiletý primátor, který by měl v čele tohoto půlmilionového města stát do roku 2015.